Reprezentanții fermierilor cer intervenția Guvernului la Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), din motiv că instituția ar acumula mari datorii la achitarea subvențiilor. Potrivit datelor oferite de Asociația „Forța Fermierilor”, datoriile din anul 2022 se ridică la peste 1,4 mlrd de lei, dintre care au fost autorizate plățile a mai puțin de 20% din suma totală.

Cu această viteză putem presupune că toate datoriile vor fi achitate nu mai devreme de toamna 2023. Întârzierea enormă a plăților se întâmplă pe fundalul unei crize fără precedent în sectorul agrar. Ramura este extrem de decapitalizată, fiind afectată concomitent de multiple crize, indiferența autorităților abilitate și egoismul sistemului bancar. Pentru foarte mulți fermieri mici și mijlocii subvențiile reprezintă la moment unica sursa de supraviețuire”, se menționează într-o declarație de presă a Asociației.

Potrivit agricultorilor, AIPA se află de mai mulți ani în criză de funcționalitate și deficiențeă de activitate. De cealaltă parte, conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și AIPA invocă salariile neatractive în cadrul instituției și volumul colosal de lucru, ceea ce a generat fluctuația mare de cadre și aproape jumătate de funcții vacante în prezent.

Acest lucru nu ar trebui să fie problema producătorilor agricoli, însă actualmente din cauza lipsei reformării la timp a Agenției suferă enorm mii de cei mai activi fermieri. În acest context, Forța Fermierilor solicită intervenția urgentă a Guvernului în vederea consolidării Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură, astfel încăt aceasta instituție să devină suficient funcțională și să asigure achitarea datoriilor la subventii în cel mult 3 luni”, mai scriu fermierii.