O tânără de 19 a fost condamnată la 5 ani de închisoare pentru exploatarea sexuală a trei adolescente. Aceasta și-a recunoscut vinovăția. Precum comunică Procuratura Generală, complicitatea tinerei se adaugă faptelor incriminate altor cinci învinuiți, trimiși pe banca acuzaților în luna februarie 2023.

Potrivit datelor din dosarul procurorilor, victimele exploatate provin din familii cu situație financiară precară sau din familii cu părinți separați, iar unele din ele au intrat în contact cu învinuiții și din necesitatea cazării.

Acestea prestau servicii sexuale pentru 3-4 clienți per persoană, iar în schimb să li se promiteau 50% din taxa clienților, din care urma să fie achitată chiria apartamentului, hrana, produsele cosmetice și de igienă, șoferului de taxi și pazei asigurate. Cu toate acestea, în final, adolescentele nu au fost remunerate”, se arată în comunicatul emis de Procuratura Generală.

Potrivit dosarului, acuzata a crescut într-un centru de plasament, fără ca ulterior să aibă un loc de muncă legal. Rolul acesteia în comiterea infracțiunii a ținut de recrutarea a trei adolescente care au prestat servicii sexuale. Mai exact, una din acestea a contactat-o pentru ca să-i ofere refugiu. Profitând de situația complicată a victimei, învinuiții i-au comunicat taxa pentru cazare în apartament. Aceștia i-au propus să presteze serviciile sexuale – activitate pe care a întreprins-o, în contextul în care era în stare disperată.

Cu alte două adolescente, învinuita a comunicat la solicitarea altor doi învinuiți anterior.

În cel de-al doilea caz, o altă învinuită a intrat în contact cu victima pe o rețea de socializare, așa cum aceasta era în căutarea unui serviciu. Sosită la Chișinău, victima a aflat despre tipul de servicii prestate de la tânăra condamnată. În cel de-al treilea caz, un alt învinuit a contactat online o victimă liceană din capitală, căreia condamnata i-a comunicat tipul și amănuntele „ofertei de muncă”, precizează procurorii.

Ulterior cei cinci învinuiți au fost reținuți, după care au fost continuate cercetările. Prin urmare, tânăra condamnată acum, fusese trimisă pe banca acuzaților. Ea și-a recunoscut vinovăția și, deci, a beneficiat de reducerea pedepsei.

În ceea ce le privește pe adolescentele exploatate sexual, acestea au beneficiat de consiliere psihologică și juridică, iar unele din acestea au revenit la studii.