Un om de afaceri a fost reținut astăzi de către oamenii legii. El este bănuit că ar fi acționat concertat împreună cu un grup de persoane, în interesul unor învinuiți din dosarul în care sunt investigați doi angajați ai unei bănci comerciale din Chișinău și trei administratori autorizați, reținuți de CNA pe 11 octombrie 2022.

În acest sens, ofițerii CNA au efectuat astăzi percheziții în birourile a trei persoane – la omul de afaceri și la doi administratori autorizați. Drept urmare, omul de afaceri a fost reținut, iar unuia dintre administratori i-a fost adusă la cunoștință ordonanța de bănuit.

Potrivit procurorilor și ofițerilor CNA, omul de afaceri a spus că ar avea influență asupra unor procurori și judecători din cadrul diferitor instanțe. Astfel, bănuitul pretindea că-i poate influența să nu aplice arestul preventiv în privința unor învinuiți din dosarul angajaților băncii comerciale, sau că ar putea să revoce definitiv măsura preventivă.

De asemenea, bănuitul ar fi încercat să corupă un angajat al Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești. Omul de afaceri a solicitat de la funcționar informații din cadrul Programului de Gestionare Integrată a Dosarelor (PIGD), pentru a urmări la ce complete de judecată a fost  distribuită cauza.  În schimbul acestor informații, omul de afaceri i-ar fi promis angajatului Agenției un apartament la preț preferențial în blocul destinat membrilor Uniunii Scriitorilor.

Amintim că, în octombrie 2022, cinci persoane, între care doi angajați ai unei bănci comerciale și trei administratori autorizați, au fost reținute de CNA și procurorii anticorupție. Acestea sunt cercetate în mai multe dosare de spălare de bani, escrocherie, abuz de serviciu și fals, fiind învinuite de înstrăinarea ilegală a  zeci de bunuri gajate sau ipotecate la bancă, astfel aducând prejudicii de milioane clienților.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală. Precizăm că, la documentarea faptelor descrise, CNA și procurorii anticorupție au fost sprijiniți operativ de Serviciul de Informații și Securitate.