Un avocat din Chișinău a fost trimis pe banca acuzaților, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Urmărirea penală a fost pornită în luna februarie 2023, de către Centrul Național Anticorupție în baza unui denunț.

Potrivit procurorilor, avocatul ar fi pretins sume exorbitante de bani de la o persoană, în schimbul „soluționării” favorabile a unei cauze penale.

În perioada 2020-2021, învinuitul a pretins și a primit mijloace bănești în sumă de 8 mii de euro de la denunțător, pentru a influența persoane publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Rîșcani a DP mun. Chișinău și persoane cu funcție de demnitate publică din cadrul Procuraturii mun. Chișinău, oficiul Rîșcani, pentru a-i determina la adoptarea unei soluții favorabile pe marginea faptelor investigate în privința denunțătorului în cadrul cauzei penale ce vizează falsificarea înscrisurilor și dobândirea ilicită a unui automobil. Ca rezultat, fiind încetată urmărirea penală pe motivul intervenirii termenului de prescripție de tragere la răspundere penală”, precizează Procuratura.

Ulterior, sub pretextul de a influența procurorul să nu reia urmărirea penală, avocatul a mai pretins și primit o mie de euro, precum și mijloace bănești destinate nemijlocit procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Rîșcani. Precum menționează Procuratura, transmiterea mijloacelor bănești a fost efectuată sub controlul ofițerilor CNA.

Precum se mai precizează în comunicat, peste ceva timp acuzatul a restituit mijloace bănești pretinse și primite în sumă de 1.200 de euro, „fiind în imposibilitate de a exercita influența promisă”.

Învinuitul își recunoaște vina parțial.

Pentru infracțiunea comisă, învinuitul riscă o amendă de la 150 de mii la 200 de mii de lei sau închisoare de la 2 la 7 ani.