În dimineața zilei de astăzi, Serviciul Vamal a anunțat că în punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița pe sensul de ieșire din R. Moldova, intrare în România, se atestă o creștere a valorilor de trafic. Cele patru autorități vamale și de frontieră din R. Moldova și România lucrează la capacitate maximă pentru a asigura trecerea rapidă a frontierei, transmite MOLDPRES.

Zilele de 1 și 2 iunie au fost declarate libere în R. Moldova, în legătură cu organizarea Summitului Comunității Politice Europene. Autoritățile au anunțat că pe parcursul desfășurării Summitului toate punctele de trecere a frontierei terestre vor activa în regim obișnuit, fără modificări în programul de activitate. Totodată, mulți dintre cetățenii noștri au decis să profite de această minivacanță pentru a petrece timpul peste hotarele R. Moldova.

În aceste condiții, Serviciul Vamal a precizat că anticipează o creștere a fluxului pe sensul de ieșire din R. Moldova, fapt ce va impune aplicarea unor măsuri suplimentare în vederea degajării circulației transfrontaliere. Printre acestea se numără suplinirea numărului de angajați și asigurarea cu tehnică specială de control, folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere a frontierei, aplicarea procedurii REVERS, ceea ce presupune redirecționarea traficului pe pistele disponibile de pe sensul opus de deplasare și interoperabilitatea bazelor de date și schimb reciproc de informații privind fluxul de călători și mijloace de transport.

Totodată, pe pagina Serviciului Vamal poate fi accesată rubrica „Traficul on-line în posturile vamale de frontieră”. Astfel, participanții la traficul transfrontalier își pot planifica ruta optimă, deoarece au posibilitatea să vizualizeze în timp real numărul mijloacelor de transport de la punctele de trecere cu cele mai mari valori de trafic. La fel, pentru călători este pus la dispoziție un Centrul Unic de Apel – 0 22 78 88 88.