Începând cu ziua de vineri, 2 iunie, se dă start sesiunii de bacalaureat 2023, unde sunt așteptați 18 400 de candidați. Astăzi, în 57 de centre de bacalaureat din întreaga țară, peste 3 mii de absolvenți ai instituțiilor cu predare în limbile minorităților naționale vor scrie prima probă în cadrul examenului național de bacalaureat. Ziua de azi marchează începutul sesiunii de bacalaureat 2023 la care vor participa circa 18 400 de absolvenți.
 
Totodată, precum informează Ministerul Educației și Cercetării (MEC), astăzi vor avea loc întrevederi în contextul Summit-ului Comunității Politice Europene.
Suntem conștienți de faptul că educația de calitate este indispensabilă în calea noastră spre integrarea europeană, iar examenul național de bacalaureat este un element important în evaluarea și creșterea calității educației. Standardele înalte de corectitudine și transparență contribuie la creșterea nivelului de pregătire a absolvenților de liceu și calitatea profesioniștilor care acced pe piața muncii”, se menționează în comunicatul instituției.
Potrivit reprezentanților MEC, în anul curent se împlinește un deceniu de când examenul național de bacalaureat se desfășoară, la fiecare etapă, cu monitorizare video. În fiecare sesiune de examene organizată în această perioadă,MEC, împreună cu Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, cadrele didactice și manageriale implicate în proces au asigurat o evaluare corectă a tuturor candidaților.
 
În contextul începerii sesiunii, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a adresat tuturor participanților un mesaj de încurajare, îndemnându-i să se concentreze pe subiectele de examen astfel încât să obțină rezultatele râvnite. 
Am toată încrederea că veți reuși să susțineți cu brio examenul și că veți continua să vă dezvoltați pe deplin potențialul. Noi, Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare și toți cei implicați în procesul de organizare și desfășurare a examenului național de bacalaureat, vom depune și în continuare toate eforturile pentru a asigura o evaluare corectă, transparentă și cu menținerea standardelor de înaltă calitate”, a menționat ministrul Educației.
Precum s-a anunțat anterior, Examenul național de bacalaureat 2023 se va desfășura în perioada 2-20 iunie. Probele de examen se vor susține în 93 de centre de bacalaureat.

Evaluarea testelor de examen se va face în perioada 2-25 iunie, iar rezultatele preliminare din sesiunea de bază vor fi afișate în centrele de bacalaureat la data de 26 iunie 2023.