Adio, SPIA! Autoritățile vor să creeze o nouă instituție pentru lupta cu corupția în MAI

Serviciul Protecție Internă și Anticorupție va fi reorganizat în Inspectoratul General Anticorupție. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost elaborat de reprezentanții Ministerului de Interne și propus spre consultări publice.
Potrivit autorităților, noua structură va avea mai multe competențe de efectuare a urmăririi penale, în special a infracțiunilor de corupție și celor conexe, în funcție de subiectul infracțiunii și valoarea bunurilor/prejudiciului cauzat.
„Restructurarea SPIA va asigura un control eficient în prevenirea și combaterea: abuzului de serviciu, conflictelor de interese, influențelor necorespunzătoare, presiunilor, favoritismului etc., exercitate de către sau în privința ofițerilor de urmărire penală, precum și va capacita subdiviziunile teritoriale cu ofițeri de urmărire penală specializați în investigarea infracțiunilor de corupție”, precizează autoritățile.
Angajații Ministerului atrag atenția asupra faptului că necesitatea evaluării atribuțiilor și performanțelor reale ale instituțiilor anticorupție din Republica Moldova se impune în circumstanțele în care corupția sistemică și endemică s-a înrădăcinat, iar cauzele de rezonanță nu au fost eficient investigate.
„Reieșind din faptul că atât CNA, cât și Procuratura Anticorupție sunt în prezent supraîncărcate cu dosare de corupție mică, nicio instituție nu se concentrează asupra corupției la nivel înalt și a corupției sistemice. Astfel, este necesar ca funcția de investigare penală pentru corupția la nivel înalt să fie concentrată în cadrul PA, iar CNA ar trebui să investigheze corupția sistemică, pe când corupția mică trebuie să fie investigată de către organul de urmărire penală al MAI, care urmează să coopereze cu CNA în vederea consolidării capacităților de investigare a acestor cazuri în cadrul MAI”, susțin autoritățile.
Potrivit lor, această delimitare a funcțiilor va limita riscul apariției conflictelor de competență, va contribui la specializarea profesioniștilor implicați în instrumentarea cauzelor de corupție, va asigura randamentul proceselor în curs de derulare și celor ulterioare prin focusarea pe domenii certe de competență.
Actualmente, staff-ul SPIA este format din 109 funcționari publici cu statut special. În cadrul IGA se propune ca numărul de personal să fie de 227 de angajați, pentru a face față noilor sarcini și volumului de lucru și a asigura eficiența în combaterea corupției mici în Republica Moldova.