Astăzi, 2 iunie, la Memorialul dedicat eternizării echipajului SMURD de la Haragâș, raionul Cantemir, unde acum 7 ani s-a produs tragicul accident aviatic, a avut loc o ceremonie de comemorare a eroilor, desfășurată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

La ceremonie a participat, domnul Andrei Cecoltan, secretarul de stat al  Ministerului  Afacerilor Interne al Republicii Moldova, conducerea IGSU, colonel Oprea Alexandru, ministru plenipotenţiar al Ambasadei României, domnul  Marius-Ciprian Toth, consulul general al României la Cahul, doamna Anca Corfu, general-maior, inspector general al IGSU al MAI al României, domnul Dan-Paul Iamandi, șef adjunct al Departamentului pentru situații de urgență al Ministerului Afacerilor Interne România, domnul Alexandru Călin, general de flotă aeriană, inspector general al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, România Domnul Cătălin-Paul Dache, colonel, inspector şef al ISU „Mihail Sturdza” al jud. Iaşi, domnul Ionuţ Ciprian Grădinaru, profesor-doctor, medic şef al Unităţii Primire Urgenţe SMURD Iaşi doamna Diana Cimpoeşu cu colegii SMURD România, dar și reprezentanții autorităților publice locale.

Potrivit unui comunicat al IGSU, ceremonia comemorativă a început cu o slujbă religioasă. Soborul de preoţi propus la iniţiativa Consulatului General al României la Cahul a ținut o predică, dar și a desfășurat un serviciu divin. 

Oficialii au depus flori, au ținut un minut de reculegere și au rostit discursuri despre exemplul de eroism, devotament și sacrificiu al echipajului SMURD decedat în misiune aero-medicală transfrontalieră.  

Monumentul a fost edificat la inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI pentru veșnică memorie a eroismului echipajului SMURD Iași decedat în misiune aero-medicală transfrontalieră.  

În dimineața zilei de astăzi, asemenea ceremonii de comemorare au  avut loc și în toate subdiviziunile teritoriale ale IGSU. Aici, salvatorii și pompierii au coborât drapelele în bernă și au ținut un minut de reculegere în memoria camarazilor români, căzuți la datorie după realizarea a celei de a 19 misiuni aero-medicale, dar și a ultimei misiuni de serviciu”, precizează IGSU.

 

Amintim că echipajul a fost solicitat la data de 2 iunie 2016 de către medicii din Vulcănești, pentru a transporta aerian și monitoriza un pacient, internat în spitalul raional - o femeie de 85 de ani, care suferea de bronhopneumonie, insuficientă respiratorie și renală acută. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii și medicii SMURD Iași. La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău, femeia fiind preluată de către o ambulanță 903 și transportată la Spitalul de Urgență.

Ulterior, elicopterul SMURD cu 4 persoane la bord, membri ai echipajului, zbura deja spre Cahul să preia un pacient și să-l transporte la un spital din Chișinău. În elicopter se aflau pilotul, copilotul, medic și paramedic SMURD.

Aparatul de zbor s-a prăbușit din cauza condițiilor meteo lângă pădurea din satul Haragîș, raionul Cantemir, la ora 14:13. Cei patru membri ai echipajului au fost decoraţi post-mortem de preşedintele României Klaus Iohannis şi cel al Republicii Moldova Nicolae Timofti. În aprilie 2020, au fost declaraţi cetăţeni de onoare ai municipiului Iaşi.

Astăzi, în cadrul ceremoniei, a fost menționată importanța intervențiilor aero-medicale transfrontaliere, care zilnic contribuie la salvarea vieților omenești. Conform IGSU, de la lansarea proiectului transfrontalier SMURD în Republica Moldova în anul 2014, în total până în ziua de azi, au avut loc 122 de misiuni aero-medicale transfrontaliere pentru transportarea și salvarea cetățenilor țării noastre.