Amendă în mărime de 150 de mii de lei, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de 3 ani, dar și confiscarea mijloacelor bănești în sumă de 400 de euro în beneficiul statului. Este pedeapsa stabilită de instanță în privința unui fost inspector superior al Secției regionale Centru a Biroului Migrație și Azil a MAI, actualmente angajat al IGPF al MAI, recunoscut vinovat de trafic de influență.

Cauza penală a fost pornită în anul 2018, de către Centrul Național Anticorupție în baza unui autodenunț, informează procuratura.

Potrivit materialelor, inculpatul, prin intermediul unui mijlocitor, a pretins și a primit de la un cetățean al Israelului 400 de euro, în schimb afirmând că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul IGPF, de la punctul de trecere a frontierei ,,Leușeni-Albița”. Acesta a dat asigurări  că i-ar putea determina pe aceștia să permită ieșirea de pe teritoriul R. Moldova a străinului fără tragere la răspundere contravențională pentru depășirea termenului de aflare legală pe teritoriul țării noastre. 

Urmărirea penală în prezenta cauză a durat aproximativ un an, inculpatul nu și-a recunoscut vina, iar judecarea cauzei a durat 4 ani”, precizează Procuratura. 

Sentința în privința angajatului IGPF a fost pronunțată pe 31 mai 2023.

Totodată, procurorii aduc la cunoștință că mijlocitorul a fost condamnat pentru aceleași fapte, sentința fiind dată de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la data de 12 mai 2020.