R. Moldova urmează să trimită ajutoare materiale, dar și o echipă de pompieri, care să participe la misiunile de salvare în zona barajului de la Nova Kahovka, distrus zilele trecute de o explozie. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean în fața jurnaliștilor.

Pompierii acum sunt în proces de a pregăti o echipă care să meargă acolo și să ajute partea ucraineană și cu echipament, dar, eventual, și cu resurse umane bine instruite și pregătite să participe la operațiuni de salvare” a notat Dorin Recean.

Barajul hidrocentralei de la Nova Kahovka a fost distrus acum câteva zile. Ucrainenii au precizat că responsabili pentru distrugerea barajului sunt rușii. Potrivit șefului Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksii Danilov, ar fi vorba despre militarii ruși din Brigada 205 motorizată.

Membrii brigăzii au fost staționați la centrala electrică de lângă Nova Kakhovka ocupată de ruși pe care au controlat-o de la momentul ocupării, a declarat Danilov, potrivit The Kyiv Independent.

Deocamdată se ştie că trei persoane au murit de partea ucraineană a fluviului Nipru, în timp ce autorităţile ruse de ocupaţie de pe malul stâng au declarat că cel puţin cinci persoane au fost ucise după distrugerea barajului de la Nova Kahovka.

Guvernatorul ucrainean al regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat că aproximativ 600 de kilometri pătraţi din regiune se află sub ape şi că Ucraina a evacuat până în prezent aproape 2.000 de persoane.