Se respectă sau nu drepturile cetățenilor din regiunea transnistreană, care este situația în acest context, dar și care sunt opiniile experților la acest capitol. Despre aceasta s-a discutat astăzi, 8 iunie, în cadrul Conferinței Internaționale „Situația drepturilor omului în teritoriile ocupate ale țărilor candidate sau potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană: Moldova, Ucraina și Georgia”.

La eveniment a participat vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, experți naționali și internaționali cu experiență în domeniul apărării și promovării drepturilor omului în R. Moldova, Ucraina și Georgia, dar și reprezentanți ai autorităților publice, societății civile, corpului diplomatic și comunității donatorilor.

Reamintim că în luna martie 2022, cele trei state au depus cereri de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, în iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate la aderare, Georgia a primit statut de țară potențial candidată.

Referindu-se la situația din R. Moldova, Oleg Serebrian a condamnat încălcările drepturilor omului în regiunea transnistreană, semnalând lipsa receptivității Tiraspolului la propunerile Chișinăului de a soluționa problemele existente, precum: accesul jurnaliștilor în stânga Nistrului și mun.Bender, libera circulație a cetățenilor, accesul la terenuri agricole, la servicii, dreptul la studii în limba română.      

Precum se arată într-un comunicat emis de Biroul Politici de Reintegrare, participanții la conferința de astăzi au discutat despre situația drepturilor omului în teritoriile temporar ocupate și efectiv necontrolate din R. Moldova, Ucraina și Georgia, dar și au venit cu sugestii referitoare la posibile strategii/ intervenții de redresare a situației.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Promo-LEX cu sprijinul financiar al Fundației Soros-Moldova și National Endowment for Democracy  în parteneriat cu Biroul politici de reintegrare.