Premierul Dorin Recean s-a întâlnit astăzi, 8 iunie, cu fermierii protestatari și a încercat să calmeze spiritele oamenilor revoltați de situația financiară prezară în care au ajuns. Producătorii agricoli i-au reproșat primului ministru faptul că au costuri enorme pentru producerea agricolă, iar veniturile mici nu le acoperă cheltuielile.

În replică, șeful Executivului a spus că le înțelege indignările, dar în același timp a menționat că resursele financiare venite de la partenerii externi sunt foarte limitate.

„Eu vă înțeleg, am crescut și eu la țară. Știu că sunt credite, că uneori nu se doarme noaptea când ajungi la sfârșit de lună și trebuie achitate salariile, pentru că altfel lumea pleacă. Eu știu și înțeleg foarte bine lucrurile acestea. Dar problema reală este diferența dintre costurile care le-am avut (n.r. – la echipamente și bunuri pentru producerea agricolă) și prețul mic care e astăzi (n.r. – la produsele agricole finale). Ce am putut din buget să facem – o facem. Și dl Slusari are dreptate și fiecare înțelege că suntem în situația când R. Moldova trebuie să apeleze la ajutor din exterior și asta noi o facem. Dar asta nu e așa: că cineva a telefonat la Bruxelles și a zis că: Noi avem criză, hai mai dați-ne niște bani. Nu funcționează așa! Dl Bolea, pe 20 iunie, are sarcina să demonstreze toate aceste costuri, dar asta nu înseamnă că pe 21 iunie vor începe a curge banii”, a explicat Dorin Recean.

În context, fermierii au cerut mai multă susținere și măsuri concrete de sprijin din partea Guvernului.

Amintim, că producătorii agricoli din R. Moldova sunt în a doua zi de proteste, după ce au anunțat de mai multe ori că întâmpină mari dificultăți financiare și probleme în obținerea subvențiilor din partea statului.