Problematica eliminării din Zona de Securitate a posturilor ilegale ale structurilor de forță transnistrene a fost adusă în discuție de delegația Chișinăului la ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control, desfășurată la Bender.

Reprezentanții Federației Ruse au propus să fie numit, cu titlu de excepție, în calitate de membru al delegației ruse comandantul contingentului său militar din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Delegații Chișinăului au analizat propunerea prin prisma actelor misiunii de menținere a păcii pe râul Nistru și au constatat imposibilitatea acceptării acesteia.

Potrivit unui comunicat, asemenea „excepție”, când un comandant al unui contingent militar să fie simultan și membru al Comisiei Unificate de Control, contravine conceptului de ierarhie și de subordonare a contingentelor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

O astfel de situație este inacceptabilă și pentru faptul că va afecta negativ întregul proces decizional al mecanismului de pace și va submina și mai mult pârghiile Comisiei Unificate de Control privind conducerea și controlul asupra contingentelor militare.

Delegația Republicii Moldova s-a referit la existența altor opțiuni de rezolvare a problemelor discutate, exprimându-și deschiderea pentru un dialog constructiv bazat pe actele constituante ale misiunii de menţinere a păcii pe râul Nistru.