Pavel Filip vrea reformarea sistemului de științe și cercetări al Republicii Moldova. În cadrul ședinței de azi a Guvernului premierul a adus exemplul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor unde savanții lucrează în condiții deloc ușoare.

Am avut o satisfacție să vorbesc cu cercetătorii și am un respect față de acești oameni care lucrează nu în cele mai bune condiții. Dar, vreau să vă spun că din 390 de colaboratori ai acestui institut am văzut doar vreo 70-80 care au fost la lucru în acel moment. Este o clădire enormă. Acest institut este finanțat cu aproximativ 30 de milioane de lei în fiecare an. Eu cred că luând în considerare situația noastră financiară, trebuie să folosim cât mai eficient acești bani. Avem nevoie de clădiri mari, dar trebuie să înțelegem ce facem. Cercetările de genetică sunt unele din cele mai sofisticate și eu cred că ele nu trebuie efectuate în condițiile pe care le-am văzut eu acolo”, a declarat el.

În acest sens Pavel Filip a solicitat suportul Executivului în realizarea reformei sistemului: „Aduc acest exemplu pentru că se cere și o reformă în acest sistem. Solicit suportul dumneavoastră și dați împreună să facem această reformă pentru că Republica Moldova are nevoie de știință și cercetare. Trebuie să fie direcția noastră de bază. Noi nu avem un număr atât de impunător de cetățeni ca să ne ocupăm de industrie care nu are valoare adăugată foarte înaltă. Cele de știință și cercetare au o valoare înaltă adăugată. De aceea banii care au fost folosiți până acum puteau fi folosiți mai eficient”.