Oameni transportaţi acum câteva zile la spital după ce au participat la o ceremonie la restaurantul "Ecaterina" din suburbia Grătieşti a Chişinăului „s-au intoxicat cu o salată de pe masa de sărbătoare”. E versiunea naşei cuplului, Mariana Istrati, care şi-a jucat nunta cu bucluc în localul amintit. Anterior, patronii restaurantului au afirmat că nuntaşii ar fi venit otrăviţi de la Nisporeni.

Naşa cuplului susţine că simptomele de intoxicație au apărut a doua zi. Atunci a fost „trasă alarma” și de finii ei, care le-au spus că mai mulți nuntași i-au telefonat să le comunice că se simt rău. Aceleași simptome - febră, vomă și diaree - le-a avut și nașul împreună cu copilul său în vârstă de 12 ani, inclusiv mireasa.

Istrati a menționat pentru Deschide.MD că la spital au fost internați nu doar nuntașii sosiţi de la Nisporeni, așa cum au declarat anterior patronii localului: de îngrijirea medicilor au avut nevoie și alte persoane care au venit direct la restaurant, fără a participa și la alte mese festive. 

Acasă am făcut doar un fourchette cu fructe și legume. Au fost lămâi, olive, nu am avut mâncare cu salate sau maioneză. Din oastea mea, sunt câteva persoane internate acum în spital și au venit direct la local, iar starea lor a fost și mai gravă”, a precizat Istrati. 

Potrivit sursei citate, în baza declaraţiilor celor spitalizați, toţi ar fi „ajuns la concluzia că salata din pesmeți, carne și maioneză ar fi fost cauza intoxicației”. 

Am vorbit cu toți cei spitalizați și am ajuns la concluzia că alimentul comun, consumat, a fost salata cu pesmeți, carne și maioneză. Ne-a povestit o nuntașă, ai cărei copii sunt și în prezent internați în spital, că ea le-a spus acestora să mănânce din salata respectivă. După ce au mâncat, copii i-au spus mamei că nu e bună. Femeia a gustat și a simțit gustut mâncării alterate”, a povestit nașa.   

Totodată, femeia a declarat că este revoltată de atitudinea patronilor restaurantului, care nu au vizitat niciodată pacienții la spital şi nici măcar nu s-au interesat de starea lor. kkkkkkkkkkkk

„Mirele face zilnic vizite celor internați în spital. Le aduce apă sau ce au nevoie. Însă administrația localului nu a sunat niciodată să se intereseze de starea lor. De două ori i-am telefonat pentru a le cere explicații și de fiecare dată am auzit versiuni diferite. În cele din urmă, ne-au spus că posibil să ne fi intoxicat de la torta miresei, care, la fel nu a fost pregătită de ei. Însă nici acest lucru nu este adevărat. Mulți dintre cei internați nu au stat până la sfârșitul ceremoniei pentru a gusta din tortă”, a adăugat Nașa. 

Solicitaţi să comenteze afirmaţiile de mai sus, patronii localului au declarat că în meniul ceremoniei nu a fost inclusă nicio salată cu maioneză. 

„Nu au fost salate cu maioneză, ci doar cu sos, pregătită cu câteva ore înainte de a o pune pe masă. Atunci când vom afla rezultatele analizelor, va fi totul clar. Până atunci nu avem nimic de comentat. Sunt și eu om, am suflet și înțeleg gravitatea situației, normal că am telefonat la spitale pentru a mă interesa de starea pacienților”, a declarat pentru Deschide.MD, Cristina Tcaciuc, fiica patronilor restaurantului „Ecaterina”. llllllll

Până în prezent, rămân internate în jur de 50 persoane: în instituţiile de profil de la Nisporeni, Soroca și la Chișinău. O fetiță de patru ani este internată în stare gravă în Secția de reanimare a Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii. Ceilalţi pacienţi se simt mai bine, dar rămân încă sub supravegherea medicilor.