Intermediarul lui Renato Usatîi a fost reținut după ce ar fi încercat să ia o mărturie falsă de la killerul Vitalie Proca în favoarea liderului Partidului Nostru. Mai exact este vorba despre Valeriu Malarciuc, care urma contra unei sume impunătoare de bani, să obțină de la Proca o mărturie prin care ultimul să nege faptul că Usatîi l-a angajat pentru a-l lichida pe omul de afaceri, Gherman Gorbunțov și tot el să dea vină pe alte persoane.

Reținerea lui Malarciuc (foto, în stânga) a fost efectuată în acest weekend de procurorii moldoveni împreună cu colaboratorii IGP. Bărbatul ar fi intermediat obținerea mărturiilor false din partea criminalului Proca, în scopul salvării lui Renato Usatii de consecințele acuzațiilor care i se aduc în dosarul tentativei de asasinat a omului de afaceri Gherman Gorbunțov. Acțiunea a avut loc în România, la locul de detenție a lui Proca, iar cel care a făcut operațiunea a revenit în Republica Moldova pentru a finaliza acțiunea.

Sursele noastre din cadrul anchetei spun că Valeriu Malarciuc și-a recunoscut fapta. Mai mult decât atât, anchetatorii dispun de interceptări ale convorbirilor lui cu Proca, deținut într-o închisoare din România, prin care se puneau la cale detaliile înscenării și suma de bani pe care Proca urma să o primească pentru aceste mărturii. De asemenea, procurorii au identificat și alte persoane prin care Renato Usatîi ar fi pus la cale aceasta înscenare.

Vom aminti că despre ”misiunea” lui Malarciuc, a vorbit și Gorbuntov în interviul acordat zilele acestea bloggherului Veaceslav Balacci. Acolo, omul de afaceri, refugiat în Londra, i-a transmis un mesaj lui Renato Usatîi în care spune că nu îi va reuși aceasta operațiune, demosntrând apoi că știe numele intermediarului și suma de bani care s-ar fi plătit. Se pare că tot Gorbunțov este cel care a alertat autoritățile din mai multe state interesate de caz, despre aceasta înscenare.

Menționăm ca zilele trecute pe site-ul Procuraturii Generale, dar si cel al IGP a apărut un comunicat legat de vizita unor anchetatori la Londra (Lilian Bacalîm - procuror în secția crimă organziată PG, Valeriu Bodean - șef secție Crimă Organizată, Petrușenco Ruslan - colonel de poliție, șef secție, cazuri Excepționale DOS a IGP și Gheorghe Cavcaliuc - șeful adjunct al IGP).

Aparent, pare sa fi fost de o vizita oficială de lucru, însă sursele noastre spun ca în realitate anchetatorii moldoveni au participat la audierea lui Gorbunțov și au făcut schimb de informații cu anchetatorii englezi pe marginea acestui caz. De altfel, informația este confirmată de o poză publicată astăzi de bloggerul Balacci. 

Motivul pentru care s-a încercat înscenarea mărturiei mincinoase a lui Proca pare sa aibă la baza avansarea anchetei și respectiv - încercarea lui Renato Usatii de a se salva. De altfel, de mai bine de o luna liderului Partidului Nostru a plecat din țară și nu a mai revenit.

Reamintim că în primăvara lui 2012, Gherman Gorbunțov a fost împușcat cu 7 gloanțe în timp ce intra într-un bloc din Londra, în care locuia. Ulterior s-a stabilit că făptașul era Vitalie Proca - un ucigaș plătit, condamnat ulterior pentru alte crimă comisă la comandă, în București.Puțin mai târziu, Gorbunțov a oferit un prim interviu la acest subiect în care a spus că comandatarul morții lui este Renato Usatîi - cel care execută ceea ce îi spun alți doi afaceriști din Rusia, foști prieteni și colegi de afaceri ai lui Gorbunțov. Ultimii doi, la rândul lor, se află sub protecția șefului Căilor Ferate din Rusia - om apropiat al lui Vladimir Putin. 

După dezvăluirile și acuzațiile lui Gorbunțov, Usatîi a scris un denunț la Procuratura Republicii Moldova prin care spunea că de fapt și el ar fi fost ținta unui asasinat. În baza denunțul său, a fost pornit un dosar penal, iar zilele trecute, şeful adjunct al Procu­ra­turii pen­tru Com­ba­te­rea Cri­mei Orga­ni­zate și Cauze Spe­ci­ale, Corneliu Bratunov, ne-a declarat că ”singurul dosar în investigaţie în care figurează Renato Usatîi este cel iniţiat chiar de el, pe alte persoane cu mult timp în urmă în care s-au parcurs diferite etape ale anchetei, iar elementele noi sunt nişte detalii care îl incriminează inclusiv pe autorul depoziţiei”.

De precizat este și faptul că ieri, la scurt timp după apariția interviului cu Gherman Gorbunțov, primarul de Bălți, Renato Usatîi, a venit cu comentarii pe pagina sa de Facebook: Încă o dată, înainte de alegeri, Plahotniuc îl foloseşte pe Gorbunțov. Noi am văzut acest lucru în 2014, când, înainte să ne scoată din cursa electorală, mă învinovățea de toate relele. Anul acesta se întâmplă din nou, media-holdingul lui Plahotniuc pregătește un nou film, unde Cristi Tabără şi Andrei Cojocaru va prosti întreaga ţară. Vom vedea împreună „melodrama”... Apoi voi ieși online şi veți înțelege, iar Plahotniuc va răspunde conform legii. Frica lui că eu voi distruge sistemul lor, poate fi justificată.

Deocamdata procurorii moldoveni nu au răspuns la apelurilor noastre pentru a confirma oficial reținerea lui Valeriu Malarciuc.

Vom reveni cu detalii...