Administrația separatistă de la Tiraspol intenționează să pună în discuție subiectul extinderii controlului comun moldo-ucrainean pe sectorul transnistrean de frontieră, la ședința „5+2”, care va avea loc pe data de 29-30 mai curent la Roma, a anunțat așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev.

„Noi, neapărat, vom atrage atenția tuturor participanților internaționali în vederea neadmiterii niciunei forme de restricții, mai ales pe fundalul implementării acordurilor convenite anterior. Este inadmisibil să soluționăm unele probleme și concomitent să creăm altele. Sperăm că toți participanții (la ședința 5+2 – n.red) vor participa la acest dialog”, a spus Ignatiev citat de către novostipmr.

Amintim că zilele trecute Chișinăul a anunțat premierul Pavel Filip a anunțat că controlul comun la frontiera moldo-ucraineană se extinde cu încă în două puncte de trecere pe segmentul transnistrean – în punctul rutier „Goianul Nou-Platonovo” și în punctul feroviar „Novosaviţcaia-Cuciurgan”.

De asemenea, amintim că din luna iulie 2017 funcționează primul punct de control comun moldo-ucrainean de pe segmentul transnistrean al frontierei Cuciurgan-Pervomaisc.

Din 18 aprilie, la punctul moldo-ucrainean Cuciurgan - Pervomaisk a început și vămuirea mărfurilor de import, reimport și tranzit.

sssssssssssssDrept reacție, liderul separatist Vadim Krasnoselski a spus că noua etapă a controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan – Pervomaisc poate „submina progresul în procesul de negocieri” și „pune în pericol securitatea economică a regiunii transnistrene”.