Nu cunoaștem dacă există vreo legătură dintre numele lui Martin Bormann (om politic nazist german, judecat în absență la procesele de la Nürnberg și condamnat la moarte în contumacie pentru crime de război și crime împotriva umanității) și gruparea criminală apărută la sfârșitul anilor ’90 în Portugalia cu „darea de mână“ a unui moldovean. În scurt de timp, bandiții au reușit să bage frica în mulți dintre conaționalii noștri aflați la muncă peste hotare, făcând sume colosale de bani pe spatele lor.

Capul grupării, originar din raionul Telenești, a reușit să pună pe roate o întreagă piramidă criminală, inspirată parcă din lucrările lui Mario Puzzo cu elemente specifice grupărilor mafiote siciliene la bază și care a dat mari bătăi de cap poliției judiciare din Portugalia.

Cunoscută în lumea interlopă drept „gruparea lui Borman”, rețeaua criminală era structurată ierarhic: avea „celule” în fiecare oraș portughez. Indivizii estorcau sume de bani de la moldovenii plecați la muncă peste hotare, în special în Portugalia, dar și alte în state europene, prin șantaj, aplicarea forței și amenințare cu moartea.

În anul 2001, după mai multe investigații speciale, inclusiv de monitorizare a mai multor membri ai  grupării,  Poliția Judiciară Portugheză a reușit să identifice câteva victime ale haidamacilor lui „Borman”. După trei ani de asidue investigații, unii s-au pomenit după gratii.

Deschide.MD a reușit să intre în posesia hotărârii de Curții districtului Cascais, în care sunt relatate cu lux de amănunte schema organizatorică a grupării, activitatea, dar și infracțiunile comise.

Cum a apărut „Gruparea BORMAN”

Evident, gruparea își datorează apariția migrației ilegale a cetățenilor din fostele țări comuniste.

„Cetățenii acestor țări au început să migreze în masă spre Occident în căutarea unui loc de muncă și a unor condiții de viață mai bune. Așa au pătruns în Portugalia, în număr tot mai mare, persoane provenind, în principal din Republica Moldova și Ucraina, dar și din România, Rusia, Lituania, Letonia și Azerbaidjan. În țările lor de origine, acești cetățeni sunt încurajați să lucreze în țara noastră prin intermediul ofertelor de locuri de muncă bine plătite și în condiții care sunt, în general, avantajoase, prin intermediul anunțurilor plasate de persoane fizice și/sau organizații ce acționează în calitate de agenții de turism”, se arată în sentința de condamnare a 24 de adepți ai lui Borman, emisă de către magistrații Curții districtului Cascais.

Pentru astfel de servicii, precum și pentru promisiunea de angajare în câmpul muncii, „prestatorii de servicii” percepeau, de la fiecare persoană, sume variind între 400 și 1.250 dolari SUA.

„Pe  teritoriul portughez, imigranții sunt abordați de alți indivizi, de asemenea veniți din Europa de Est, care le găsesc locuri de muncă în condiții care încarcă legislația în vigoare și fără a lua în considerare calificările profesionale ale imigranților. Bărbații sunt angajați, de obicei, în sfera construcțiilor civile, iar femeile – la diferite locuri de muncă, inclusiv baruri de noapte, cluburi de striptease și prostituție, fără să cunoască aceste condițiile de lucru și fără nicio garanție că drepturile lor de muncă vor fi respectate. Aceste persoane, pentru plasări la locuri de muncă, achită sume variabile, dar cu siguranță nu mai puțin de 400 dolari SUA (aproximativ 88.000 $ (Escudo portughez).

Odată cu creșterea fenomenului emigrării din Europa de Est s-au constituit și consolidat grupuri criminale organizate, de asemenea originari din aceleași țări, care direcționau , controlau și exploatau migranții începând cu țara lor de origine. Aceste grupări se dușmăneau între ele, iar cea mai influentă era „gruparea BORMAN”.

„Aceste grupuri își terorizează compatrioții prin diverse forme de intimidare și violență fizică cu scopul de a obține, pe cheltuiala lor și împotriva voinței lor, mari câștiguri economice. Făcându-și griji pentru libertatea lor personală, pentru integritatea fizică și viață, precum și pentru familiile lor, victimele, în general, nu se plâng autorităților competente și nici nu denunță situația la poliție.”

 

Grupul sau rețeaua „BORMAN

Autoritățile portugheze nu cunosc cu exactitate data când a fost creată gruparea  „BORMAN” sau, cum au denumit-o anchetatorii portughezi, „REȚEAUA BORMAN”. Însă au stabilit că scopul acestei grupări era de a răspândi teama și frica printre imigranții din Europa de Est, chiar înainte de intrare pe teritoriul Portugaliei, și de a continua acest lucru după trecerea frontierei.

Membrii grupului recurgeau la diferite mijloace de intimidare, privare de libertate și violență fizică împotriva compatrioților lor, inclusiv anunțând răzbunări și hărțuiri asupra familiilor acestora în țările de origine, atunci când sunt deja neputincioși față de circumstanțele inerente chiar situației sau statutului de emigrant: sunt departe de familii, într-o țară pe care nu o cunosc, a cărei limbă nu o vorbesc și, în majoritatea cazurilor, cu ședere ilegală, iar suplimentar, ca modalitate de atenuare a acestor condiții nefavorabile, aceștia tindeau să se grupeze, să lucreze și să locuiască împreună.

Această circumstanță, bine cunoscută inculpaților și altor membri ai „REȚELEI BORMAN”, facilita propagarea și răspândirea acțiunilor de intimidare și violență în rândul comunității imigrante din Est.

De asemenea, grupul recurgea la aceleași mijloace de intimidare, privare de libertate și violență fizică împotriva celora care creau sau intenționau să le împiedice activitatea. Și aici este vorba despre  alte grupuri rivale, ori chiar membrii propriului grup care nu cooperează în modul indicat, sau chiar împotriva celora care denunță situația, în special prin informarea autorităților penale (organelor de poliție criminală) cu privire la activitățile lor.

„În Portugalia, „GRUPUL BORMAN” este cunoscut printre imigranții din Est pentru pericolul pe care îl prezintă și pentru recurgerea sistematică la violență, iar simpla pronunțare a numelui „BORMAN” sau „grupul BORMAN” sperie persoanele vizate. Grupul desfășoară activități și are legături peste hotare, în diferite țări.Fiindu-le frică de amenințările grupului, privind, în special, libertatea personală, integritatea fizică și vieții lor, precum și asupra celei a familiilor din țările de origine, victimele, în general, satisfac cerințele financiare ale membrilor grupului, dar nu denunță activitățile acestora și nici nu se plâng autorităților competente, refugiindu-se în suferință, rareori distrusă și dată uitării,” scrie în observările făcute de anchetatori.

(Stânga: Oleg Flocea, fratele lui Ghenadie Flocea „Borman”. Centru: Autoritatea criminală Noicev. Dreapta: „SANEA” bodyguardul lui Borman)

Grupul este structurat în mod ierarhic, de tip „piramidă”, iar în vârful acestei piramide a așa-zișilor rakeți moldoveni s-a pomenit Ghenadie  Flocea, cunoscut sub numele de „Borman”. Membrii grupului, acesta este apelat ca „șef”, „superior”, „fratele cel mare”, „cel mai mare”.

Din cele 24 de persoane reținute, printre care și fratele lui  Ghenadie, Oleg Flocea, s-au pomenit și cei mai priveligiați membri ai grupării „Borman”, cunoscuți ca „SANEA” și „ROMA”. Cei doi îl ajutau și asistau direct pe „BORMAN” în conducerea și gestionarea grupului, fiind persoanele cele mai de încredere ale acestuia din urmă.

„Membrii grupului se referă la grup cu numele de „familie”, protejându-se reciproc și tratându-se între ei înșiși ca „frați”, în limba rusă „Brat”, „Bratela” sau „Bratan”, termeni utilizați de către persoane fizice legate de lumea interlopă din Rusia care aparțin aceluiași grup.  Membrii săi folosesc expresii tipice, cum ar fi „acoperiș (pile)” ceea ce înseamnă „protecție” sau „acoperire”, „fier”, „țavă” și „jucării” pentru a spune „arme” sau „hoți în lege” ca sinonim pentru „înregistrat” . Unii dintre membrii grupului situați la baza structurii organizației nu îl cunoșteau personal pe „BORMAN” și nu aveau dreptul să discute personal cu acesta din proprie inițiativă, așa cum se întâmpla, de exemplu, cu inculpatul Grigore Vasilița.”

În Portugalia, grupul este organizat în celule regionale și locale, stabilite în zone în care numărul imigranților și lucrătorilor din est este cel mai mare, în special în zonele metropolitane mari ale orașelor Lisabona și Porto, dar și în Algarve, în special în zonele Albufeira, Portimão și Faro.

Fiecare dintre aceste celule era condusă de un membru al grupului direct sub conducerea și orientarea lui „BORMAN”, în fața căruia acel membru îi raporta despre activitățile din cadrul celulei.

La rândul lor, șefii de celule îi aveau în subordinea lor directă pe ceilalți membri ai grupului, cărora le dădeau ordine și instrucțiuni și care ulterior le raportau despre acțiunile și mișcările lor. Uneori, atunci când era necesar, șefii și membrii fiecărei celule colaborau cu șefii și membrii altei sau altor celule.

Cel puțin de la începutul anului 2000 până la arestarea inculpaților, structura organizatorică de bază a celulelor era cea care a urmat ulterior.

„În regiunea Lisabonei lucra Oleg Flocea, fratele lui „BORMAN”, cunoscut cu numele OLEG, însoțit de alți trei membri ai grupării. În regiunea de Nord a Portugaliei era controlată de un alt interlop cunoscut sub numele de „DIMA”, care-l avea ca subaltern pe „TOLEAȘA” . Zona Albufeira era condusă de un oarecare OLEG, a cărui identitate nu a putut fi stabilită, fiind cunoscut sub numele de „OLEG ȘEFUL”, de care direct depindeau alte șase persoane. Unul dintre cei 24 de membri reținuți lucra pentru celula din Portimão. Un alt membru al grupării, cunoscut sub numele de „SLAVA” a condus celula din Faro, având ca cel mai apropiat și de încredere colaborator al său pe „VLAD” și „MISHA”

În luna noiembrie a anului 2000, după ce gruparea a fost monitorizată de către poliția criminală portugheză, în urma unor percheziții a fost reținut, „BORMAN”, dar și oamenii săi de încredere, care îi asigurau și paza de corp, „SAȘA” și „ROMA”,  iar conducerea grupului a fost preluată la ordinul expres a lui „BORMAN” de către Dumitru Boboc, cunoscut sub numele „DIMA”.

După reținerea sa și „subalternilor“ săi, Ghenadie Flocea (Borman), a expediat o scrisoare lui Dumitru Boboc prin care-l anunță despre decizia sa și care ulterior a fost găsită de polițiști când au descins la domiciliul acestuia.

„Salut, „bratan”, salutări întregii familii.

„Bratela”, am auzit că ești aici și sunt foarte bucuros să știu că ești aici, dar te rog, „bratan”, ai mare, mare grijă, fii atent, încearcă să ieși cât mai puțin posibil, să conduci! „Bratan”, nu lăsa pe nimeni să pună mână pe ceea ce aparține familiei noastre. Eu sunt sigur că tu ai pus totul la locurile sale deoarece tu acolo ești „concret (beton)” și familia noastră e „concretă (beton)”. „Bratan”, adună-i împreună pe toți ai noștri, fă o întâlnire și transmite-le din partea mea personală salutări tuturor și urări de sănătate, ridică-le moralul, transmite-le că familia este vie, trăiește și că eu în curând voi ieși la libertate, dar atâta timp cât eu nu sunt, ești tu, „bratela”; nu lăsa familia să se destrame, pună totul la locurile lor; faptul că eu sunt la „zonă” nu înseamnă că nu sunt aproape, să știți că sunt aproape cu sufletul de voi oriunde vă veți afla. Vor trece aceste zile de ghinion și totul va fi normal pentru că noi suntem „concreți (beton)” și familia noastră este „concretă (beton)”. „Bratela”, ia totul în mâinile tale, Nordul, Sudul și Centrul, schimbă-ți numele și demonstrează rezultatul familiei, nu trebuie ca familia să cadă. Vom merge doar înainte, chiar dacă prin „zonă”, chiar dacă prin dificultăți, dar vom merge mai departe.

Tu ești creierul, tu ești exemplul familiei, cred în tine, meriți un mare respect.

Eu sunt mereu aproape, „Bratul” meu.

Te sun în curând.

Cu respect (Semnătură)!”

Toți membrii grupului menționați mai sus acționau conform ordinelor și îndrumărilor lui „BORMAN”, pe care le transmitea șefilor de celule sau fie în mod direct, fie prin intermediul „adjuncților” săi „SANEA” și „ROMA”.

Sanea și Roma locuiau împreună cu „BORMAN” în aceeași casă, însoțindu-l pe acesta în timpul ieșirilor, supraveghind și asigurând securitatea sa.

Totodată, îl ajutau direct pe Borman la conducerea și dirijarea grupului, aceștia fiind oamenii lui de încredere. Sanea și Roma răspundeau la apelurile telefonice și dădeau ordine și instrucțiuni celorlalți membri ai grupului în strictă conformitate cu voința și dorințele lui „BORMAN”.

Conform declarațiilor făcute de către martorii José da Silva Gonçalves, Manuel Maria Carneiro Rodrigues și Paulo Alípio,  inspectorii din cadrul Poliției Judiciare care au supravegheat casa în care locuiau cei trei, au menționat că dânșii și Ghenadie erau mereu împreună.

„Aveau comportamente tipice protejării unui „șef”. De exemplu, Ghenadie mereu era ultimul care ieșea din casă; primul din casă ieșea  „Sanea”, privea și se uita peste tot în jur, mergea după mașină – care niciodată nu staționa la ușă – și doar după aceea, atunci când se asigura că nu era niciun pericol, dădea un sunet, iar Ghenadie și „Roma” ieșeau și intrau repede în mașină.

În cadrul unei urmăriri și supravegheri a lui Borman și bodyguarzilor săi, în Centrul Comercial „Vasco da Gama”, Ghenadie mergea, iar ceilalți doi inculpați îl însoțeau mereu, privind și uitându-se peste tot în jur, având un comportament tipic de „bodyguard (pază de corp)”. Ghenadie niciodată nu conducea mașina, mereu era dus cu mașina, uneori se deplasau două mașini împreună.

„În mai multe momente, dar și de mai multe ori, urmăream și supravegheam acești inculpați până la un bar numit „Carruagem” și, după ce ajungeau acolo, după ceva timp, își făceau apariția încă vreo 4, 5 sau 7 mașini, cu persoane care discutau cu inculpații, o procedură care avea loc seara sau noaptea. Ghenadie avea o prietenă iubită care locuia pe strada R. Paiva Couceiro, în Lisabona, și ori de câte ori o vizita, unul din acești inculpați rămânea afară, la volanul mașinii”, au mai spus cei doi polițiști portughezi.


(Ghenadie Flocea „Borman” monitorizat de poliția judiciară portugheză)

Autoritățile portugheze au stabilit, în baza a sutelor de sesiuni de interceptare a convorbirilor telefonice, importanța rolului pe care-l jucau Sanea și Roma în gruparea Borman. Anume ei erau cei care răspundeau la apeluri după care le direcționau la „șef“. După cum rezultă din sesiunile de interceptare menționate mai sus,  „Sanea” și „Roma“ utilizau, fără nici o diferență, numerele de telefon mobil pe care le utiliza Ghenadie.

Inspectorului Poliției Judiciare, G. Patrício, care s-a ocupat de o mare parte din cele peste 5000 interceptări ale convorbirilor telefonice efectuate,   în cadrul audierii conținutul a zeci din aceste interceptări, a ajuns să cunoască și să recunoască vocile celor trei factori de decizie din grupare.

Unii dintre membrii grupului dispuneau de toate mijloacele necesare pentru realizarea „proiectelor”, cum ar fi arme albe, arme de foc, amortizoare de zgomot adaptabile, muniții, alte instrumente de agresiune, automobile, telefoane mobile, case închiriate și valută portugheză și străină.

Armele albe și de foc, munițiile și alte instrumente de agresiune erau utilizate de către unii dintre inculpați și alți membri ai grupului ori de câte ori aceasta era necesar pentru atingerea obiectivelor grupului.

Acestea erau obținute de către membrii grupului, în special de inculpați, în colaborare între ei înșiși sau cu terțe persoane. În scopul evitării

intervenției sau acțiunii din partea organelor de poliție, membrii grupului, inclusiv și inculpații menționați mai sus, deseori își schimbau numerele de telefon mobil, la fel cum și automobilele le schimbau adesea.

Pentru a controla itinerarul urmat de către emigranți, membrii grupului, și anume inculpații, aveau legături și contacte cu persoane care locuiau în alte țări și care le furnizau informațiile necesare pentru localizarea și abordarea imigranților, în special, referitor la ieșirile acestora din țară, rutele utilizate și vehiculele cu care se deplasează.

Unii dintre inculpați și alți membri ai grupului cunoșteau și utilizau proceduri de supraveghere și contra-supraveghere identice cu cele utilizate de organele de poliție.

În perioada în care membrii grupării, dar și persoanele apropiate lor, erau luați în vizorul autorităților portugheze, telefoanele acestora fiind ascultate, Cristina, cea care era iubita lui Borman,  folosindu-se de telefonul mobil al lui BORMAN, și-a telefonat o amică din Franța, iar în cadrul discuției i-ar fi spus  că Borman și Sanea „își continuă mișcările”, despre faptul că sunt mulți moldoveni în Portugalia și că toate aceste persoane erau supuse celor doi inculpați care juca în Portugalia „rolul” de Mafie.

La rândul său, Ghenadie Flocea, tot el fiind Borman, în timpul discuției telefonice cu persoane neidentificate de anchetă, dar stabilite cu traiul în alte state a UE, nu ezita să se laude cu puterea și influența sa din Portugalia.                                                                  (Stânga: Ghenadie Flocea „BORMAN”)

În octombrie 2000, BORMAN a telefonat o persoană din Germania, căreia i-a zis precum că avea sub controlul său teritoriul portughez, inclusiv fiecare oraș și fiecare sat, toate controlate de „marea sa familie”, având, de asemenea, persoane concrete în Spania, Franța.

A mai spus, de asemenea, că dispune de toate mijloacele necesare pentru a „lucra”, referindu-se, în special, la persoane, vehicule și pistoale.

La data de 18 noiembrie 2000, într-o convorbire telefonică, apel efectuat spre Republica Cehă, cu un oarecare „Iura”, „BORMAN” a repetat că „controla și domina Portugalia”, la care acel „Iura” a comentat că în scurt timp vor scrie cărți despre el, „BORMAN”, și că toți oamenii din Republica Cehă cunoșteau ce făcea el și vorbeau despre el, dar și la Moscova se cunoștea despre el.

EXCLUSIV // Gruparea „Borman” un fel de „Cosa Nostra” în stil moldovenesc (Partea 2)