Alexandr Stoianoglo a fost desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de către președintele CSP, Angela Motuzoc. Astfel, candidatura lui va fi transmisă lui Igor Dodon pentru numire.

Stoianoglo a obținut 74,22 de puncte din partea membrilor CSP, după proba interviului desfășurată astăzi, pe locul doi clasându-se Vladislav Gribincea cu 67,45 de puncte. Veaceslav Soltan a luat 59,73 de puncte, iar Oleg Crâșmaru - 57,84.

După proba interviu, Stioanoglo a declarat jurnaliștilor că este pregătit pentru a prelua conducerea PG.

Pentru mine este o provocare şi sunt pregătit de a prelua rezolvarea problemelor cu care se confruntă Procuratura, sunt pregătit să îmi asum responsabilitatea. Totodată, am şi experienţa necesară şi cunosc relaţiile dintre Procuratura Generală şi cea teritorială. Eu nu am nicio apartenenţă politică şi vreau să schimb lucrurile în Procuratură spre bine. Eu vreau ca Procuratura trebuie să fie funcţională, în procuratură nu trebuie să fie corupţie. Dacă lumea, societatea civilă spune asta, cred că situaţia este destul de alarmantă”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Stoianoglo a activat în organele procuraturii în perioada anilor 1992-2007, deținând mai multe funcții, precum procuror al UTA Găgăuzia și adjunct al Procurorului General al R.Moldova.

În perioada anilor 2009-2014, a deținut funcția de deputat, fiind o perioadă vicespeaker al Legislativului și președinte al Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică.

Amintim că pentru funcția de procuror general au fost preselectați patru candidați: Oleg Crismaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo. Astăzi, ei s-au prezentat la ședința Consiliului Superior al Procurorilor pentru a treacă ultima proba, cea a interviului.

Potrivit legislației, candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj este propus, de către Consiliul Superior al Procurorilor, Președintelui Republicii pentru a fi numit în funcția de Procuror General. Președintele Republicii poate respinge o singură dată candidatura propusă de Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de Procuror General în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare de către candidat a legislației sau de încălcare a procedurilor legale de selecție a acestuia. Refuzul de numire trebuie să fie motivat și se face în termen de 15 zile lucrătoare de la data recepționării propunerii.

La propunerea repetată a aceluiași candidat, făcută cu votul a 2/3 din numărul membrilor Consiliului Superior al Procurorilor, Președintele Republicii emite, în termen de 5 zile lucrătoare, decretul privind numirea candidatului în funcția de Procuror General.

Procurorul General este numit în funcție pentru un mandat de 7 ani, fără dreptul de a fi numit din nou în această funcție.