Fostul procuror și ex-deputatul Alexandr Stoianoglo a fost desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor la funcția de procuror general al R.Moldova. Acesta a acumulat cel mai mare punctaj dintre cei patru candidați, selectați de CSP.

Stoianoglo are o experiență vastă în organele procuraturii. În perioada anilor 1992-1995 a activat în cadrul Procuraturii Chișinău, ulterior, în perioada 1995-2001, a deținut funcția de Procuror al UTA Găgăuzia și adjunct al Procurorului General (2001-2007).

În urma alegerilor parlamentare anticipate din iulie 2009 ajunge deputat în Parlament pe listele PDM, fiind votat în funcția de vicespeaker. Ulterior, ajunge în Parlament și în urma alegerilor anticipate din 2010, fiind ales președinte al Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică.

După plecarea din Parlament, a activat în calitate de consultant de proiect și expert CMI „Martti Ahtisaari Centre”.

În 2015, Stioanoglo a mai candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei, dar a pierdut în fața Irinei Vlah, acumulând 4,98% (3 174 voturi).

În 2016 a fost propus la funcția de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Ion Sturza, desemnat de ex-președintele Nicolae Timofti, alături de Alexandru Machedon (propus la funcția de ministrul Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor), Dumitru Alaiba (propus la funcția de ministrul Tineretului și Sportului), dar și Alexandru Slusari (propus la funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare).

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova. Astfel, candidatura lui va fi transmisă lui Igor Dodon pentru numire.

Detalii: CSP a desemnat candidatul pentru funcția de procuror general