Ex-premierul Maia Sandu susține că nu este surprinsă de faptul că Alexandru Stoianoglo a fost ales candidatul desemnat pentru funcția de procuror general, dar și consideră că acesta nu va fi un procuror independent din motiv că vine din sistem, iar cei din sistem nu știu cum să ofere o independență autentică. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Punctul de Azi de la TVR.

Întrebată de moderator dacă a fost surprinsă de faptul că Alexandr Stoianoglo a fost desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova, Maia Sandu a spus că:

„Nu sunt surprinsă, pentru că alegerea lui Dodon era evidentă. El vine din sistem și nu va putea face reformele în procuratură. Nu-l cunosc foarte bine, dar în R.Moldova nu am avut niciodată procurorii generali care să ofere independență autentitcă. Oamenii care vin din sistem nu știu ce înseamnă independență și nu știu cum e să fii independent. Va trebui să vedem atitudinea”, a declarat Sandu.

Totodată, Maia Sandu a spus că aceasta decizie ar fi de fapt  o înțelegere între PD și PSRM. Mai mult, ex-premierul a ținut să mențione că dacă Stoianoglo va tărăgăna examinarea unor dosare serioase care îi vizează pe mai mulți politicieni, aceasta ar însemna că nu este independent.

„În primul rând e vorba de dosarele mari, care ţin de furtul miliardului, uzurparea puterii în stat. Apoi sunt dosare pentru finanţare ilegală a partidelor, care ţin de concesionarea AIR Moldova, dosare serioase care se referă la personaje politice aflate acum la putere. Aici vom vedea atitudinea şi deciziile prompte. Dacă deciziile vor întârzia, va fi o confirmare în plus că a fost o înţelegere între cele două partide”, a spus Maia Sandu.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova. Astfel, candidatura lui va fi transmisă lui Igor Dodon pentru numire.

Detalii: CSP a desemnat candidatul pentru funcția de procuror general

Detalii: DOC // Cine este Alexandr Stoianoglo, Procurorul General desemnat