Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, îl acuză pe șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, de încercare de a-și subordona PCCOCS și Procuratura Generală. Potrivit lui Stoianoglo, după demisia lui Eduard Harunjen, Morari a făcut tot posibilul pentru a-l demite pe șeful PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, iar apoi a încercat să influențeze rezultatele concursului cu privire la alegerea procurorului general. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8.

Stoianoglo a declarat că toate acțiunile lui Viorel Morari, întreprinse în ultima perioadă, au fost intreprinse doar beneficiind de un "spate politic" .

Eu sunt convins că fără susținere politică domnul Morari nu și-ar fi permis asemenea lucruri pentru că în sistemul procuraturii, unde este o ierarhie administrativă clară, procesuală, există anumite reguli de joc, procurorii nu se comportă astfel. În Procuratură nu poate exista anarhie, în Procuratură nu pot exista anumite acțiuni independente, cu toate că inclusiv deciziile procurorului general au procedura de contestare”, a declarat șeful Procuraturii Generale

La fel, spune procurorul general, șeful interimar al PCCOCS, Dorin Compan, ar fi omul lui Viorel Morari, mai mult ca atat, Stoianoglo a spus că Morari a dorit să influențeze și alegerea procurorului general, preferând o persoană din cadrul „societății civile”, care s-ar fi ocupat doar de probleme de management, iar influența și puterea i-ar fi revenit lui Morari.

La fel, Stoianoglo a declarat că revenirea lui Viorel Morari la conducerea Procuraturii Anticorupție a fost ilegală. Totodată, el a precizat că Dorin Compan nu va mai reveni la conducerea PCCOCS, iar ce îl privește pe Viorel Morari - el va suporta anumite consecințe după încheierea anchetei de serviciu, inițiate recent.

Dacă în rezultatul verificării se va stabili că au fost încălcate grav drepturile și interesele oamenilor, legate de drepturile de bază: dreptul la libertate, la circulație liberă, dacă se va stabili că nu a existat o anchetare transparentă a multor dosare, că oamenii s-au aflat cu anii sub arest, atunci față de domnul Morari, la fel, vor fi întreprinse măsuri de ordin organizatoric”, a spus el.

Săptămâna trecută, Procuratura Generală a anunțat că procurorul-șef al PA, Viorel Morari, va fi delegat pe termen de o lună la PG, iar procurorul-șef interimar al PCCOCS, Dorin Compan, va reveni în funcția sa de procuror în Procuratura Anticorupție. Totodată, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dispus efectuarea de către două grupuri de procurori a controlului complex al activității celor două procuraturi specializate.