Viorel Morari susține că suspendarea sa de la șefia Procuraturii Anticorupție nu a fost motivată, iar acuzațiile aduse de către procurorul general, Alexandru Stoianoglo, reprezintă o încercare de intimidare. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8.

Viorel Morari a declarat că din primele zile, deși legislația prevedea contrariul, i-a prezentat noului procuror general raport de activitate pentru patru ani.

Dumnealui mi-a solicitat în trei zile să prezint un raport complet a activității Procuraturii Anticorupție pentru patru ani, ceea ce și am făcut, necătând că am avut obiecții la termenul stabilit. Mai mult ca atât, în Legea cu privire la procuraturile specializate este stipulat că procurorul șef al Procuraturii Anticorupție prezintă raportul de activitate la 15 februarie a următorului an”, a declarat Morari.

Șeful PA a menționat că, până la numirea sa în funcție, Alexandru Stoianoglo a făcut mai multe declarații care nu ar corespunde realității.

În prima întâlnire cu procuroul general i-am reiterat nemulțumirea mea atunci când a făcut proba interviului la funcția de procuror general și a permis să facă anumite aluzii la dosarele și activitatea Procuraturii Anticorupție, nefiind documentat”, a spus el.

Viorel Morari s-a referit și la acuzațiile cu privire la implicarea în dosarul benzinăriei „Vento”, precum că Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal din cauza că „interesele familiei Morari s-au intersectat cu interesele companiei «Vento»”.

Familia lui Viorel Morari deține o stație PECO în apropiere de satul Țaul, raionul Dondușeni. Ulterior, proprietarii rețelei de benzinării „Vento”, la un kilometru distanță de stația menționată mai sus, au cumpărat un lot de pământ, unde urma să fie construită o altă benzinărie.Ei au primit toate autorizațiile necesare, însă apoi PA a deschis un dosar penal în privința inspectorului care a oferit aceste acte. Până în prezent, pe acel teren nu a fost construită nicio stație PECO, or interesele familiei Morari s-au intersectat cu interesele companiei „Vento”, declaraseră Stoianoglo.

În replică, Viorel Morari a spus că nu PA, ci o altă procuratură a gestionat cazul. „Domnul procuror general a văzut materialele cauzei penale”.

La fel, Morari a declarat că Stoianoglo a invocat multiple încălcări în activitatea Procuraturii Anticorupție, fără, însă, a finaliza un control, ceea ce poate fi catalogată ca o încercare de intimidare.

Totodată, șeful PA a menționat că delegarea sa în cadrul Procuraturii Generale pe perioada anchetei a fost nemotivată și el trebuia să participe la verificarea activității Procuraturii.

De precizat că săptămâna trecută, Procuratura Generală a anunțat că procurorul-șef al PA, Viorel Morari, va fi delegat pe termen de o lună la PG, iar procurorul-șef interimar al PCCOCS, Dorin Compan, va reveni în funcția sa de procuror în Procuratura Anticorupție. Totodată, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dispus efectuarea de către două grupuri de procurori a controlului complex al activității celor două procuraturi specializate.

Detalii: Stoianoglo îl atacă dur pe V.Morari: Fără sprijin politic, nu și-ar fi permis acțiunile întreprinse