Banca Centrală a Federaţiei Ruse susţine că a stopat schema de spălare a banilor ruseşti prin Republica Moldova în 2014 şi că nu ar fi primit nicio solicitare de informaţii privind această schemă de la autorităţile bancare europene şi nici de la autorităţile Republicii Moldova. Reacţia a fost expusă la solicitarea presei afiliate administraţiei de la Kremlin şi pare să aibă intenţia de plasa greşit accentele pe acest caz, întrucât organele de anchetă de la Chişinău nici nu au dreptul de a solicita careva informaţii de la Banca Centrală. Solicitările se adresează prin intermediul comisiilor rogatorii instituite la nivelul Procuraturii Generale a Federaţiei Ruse.

„La sfârşitul anului 2013, Banca Centrală a Rusiei a depistat şi a identificat aşa-numita schemă moldovenească cu ajutorul căreia sume de bani au fost transferate din băncile ruseşti pe conturile unor companii străine care erau deschise la unele bănci moldoveneşti, în special la Moldindconbank. În această schemă au fost implicate 23 de bănci din Rusia. Aproape toate (19 bănci) au pierdut licenţele pentru efectuarea operaţiunilor bancare”, se spune într-o reacţie a Băncii Centrale Ruse oferită publicaţiei RIA Novosti.

Banca centrală de la Moscova susţine că această schemă a fost stopată până la jumătatea anului 2014. 

„Accentuăm faptul că legalizarea acestor bani nu a avut loc în băncile ruseşti, dar în băncile beneficiare în care banii au ajuns prin intermediul Moldindconbank şi câteva bănci din ţările baltice. Autorităţile de reglementare financiară din Europa, precum şi conducerea Republicii Moldova nu s-au adresat la Banca Centrală a Rusiei în ceea ce priveşte această chestiune”, a adăugat autoritatea financiară de la Moscova.

La rândul său, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a declarat pentru Deschide.MD că reacţia Băncii ruse are scopul de plasa greşit accentele pe marginea acestui caz. Morari zice că organul de anchetă de la Chişinăi nici nu putea trimite solicitări Băncii Centrale ruse. Toate solicitările au fost trimise Procuraturii Generale a Rusiei care a refuzat să ofere informaţiile cerute de Chişinău.

"E ca şi cum ar scrie Ministerul Culturii din Federaţia Rusă sau oricare altă instituţie de acolo, că noi nu le-am trimis solicitări. Procedura e alta. Noi nu puteam nicidecum trimite solicitări către Banca Centrală a Rusiei. Reacţiile pe acest dosar le poate oferi doar Procuratura Generală a Rusiei în adresa căreia noi am trimis solicitări de comisii rogatorii. Cel mai interesant e ca prima noastră solicitare de comisie rogatorie, din martie 2014, a fost returnată fără executare. A doua cerere pe care am trimis-o în septembrie 2014, a fost trimisă parţial executată peste aproape doi ani de zile (în vara lui 2016). Procuratura Generală a Rusiei putea, dacă era cazul cere alte informaţii, de la alte instituţii din FR, inclusiv de la Banca Centrală", a declarat Viorel Morari.

Şeful Procuraturii Anticorupţie a mai spus că scopul acestei reacţii a Băncii ruse este de a duce în eroare opinia partenerilor externi. 

Acum câteva zile, şi Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitrii Peskov, a spus că nu ştie nimic despre dosarul "Laundromat". 

„Cunoaștem despe demersurile depuse de Moldova. În ceea ce privește acest caz și investigațiile care țin de acest dosar, nu pot să vă spun nimic. Trebuie să vă adresați organelor de anchetă”, a declarat secretarul președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.

Precizăm că în perioada 2011-2014, peste 22 de miliarde de dolari, fonduri murdare din Rusia, au fost spălaţi prin intermediul sistemului judecătoresc al Republicii Moldova. Autorităţile de la Chişinău investighează acele tranzacţii în cunoscutul dosar "Laundromat", dar afirmă că autorităţile ruse nu colaborează pe această dimensiune.

.Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și Prim-ministrul Pavel Filip au transmis o notă către conducerea politică a Federației Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova. 

Hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă și punerea lor sub monitorizare internațională, au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din Federația Rusă. Mai exact, imediat după ce au fost reținuți oficiali ai băncii amintite, iar judecători și executori au fost puși sub învinuire, unii dintre ei fiind trimiși deja în judecată. Menționăm că ancheta a relevat inclusiv legături între o parte din banii respectivi și tentativa de corupere a unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova.