Fostul primar general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, anunță că își întrerupe activitatea sa politică și își depune mandatele de consilier municipal și de președinte al Partidului Liberal (PL).

„...in acest moment, nu vad alta cale decat, ca in semn de protest, sa-mi depun mandatul de consilier municipal, sa renunt la calitatea de presedinte al PL si sa-mi intrerup astfel activitatea politica si publica, pentru a astepta in tacere si demnitate, deznodamantul acestei situatii penibile, fara sa renunt insa la pozitia mea de promovare a reintregirii neamului romanesc si integrarii noastre, astfel, in NATO si UE”, scrie Dorin Chirtoacă într-o postare pe pagina sa de Facebook. 
În postarea sa Chirtoacă s-a referit și la dosarele deschise pe numele său. Fostul primar susține că sunt dosare politice, fabricate de Vlad Plahotniuc și Igor Dodon și că nu-i este frică să fie condamnat, însă faptul cum derulează mersul dosarelor îl demotivează să mai facă ceva pentru R. Moldova. 
„Nu-mi este teama sa fiu condamnat pe baza acestor dosare fabricate, pentru ca stiu ca nu am pentru ce, dar sunt deranjat de faptul ca nu este vorba despre justitie, ci despre aranjamente politice, ceea inseamna din nou, standarde duble.
 
Asadar, dosarele mele sunt in procedura penala mai departe - unul in prima instanta (de 4,5 ani) si altul la urmarire penala (de 6,5 ani). De asemenea, in anul 2019 au mai deschis un dosar, avand ca acuzatie - plata salariilor angajatilor primariei, dosar pe care l-au inchis in 2021. Apartamentul meu, casa bunicilor mei, pana si apartamentul mamei mele, decedate prematur anul acesta, sunt sechestrate. Astfel nu exista proces echitabil, termen rezonabil si nici remediu efectiv.

Evident ca acestea te demotiveaza sa mai continui sa te implici, sa mai faci ceva, pentru Republica Moldova si pentru democratie. Totusi, am incercat sa gasesc energie pentru a merge inainte”, se mai arată în postarea lui Chirtoacă.
Fostul primar a adresat și o scrisoare publică partenerilor din Europa și SUA în care relatează despre activitatea sa civică și politică.
 
Amintim că, Dorin Chirtoacă a fost primar de Chișinău din 2007 până în 2018; prim-vicepreședinte al Partidului Liberal din 2010 și vicepreședinte din 2005. Chirtoacă a fost ales președinte al PL la Congresul V al PL din 1 decembrie 2018.