Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a răspuns acuzațiilor primarului general al capitalei Ion Ceban. Mai exact, Nemerenco s-a referit la două dintre subiectele atinse de Ceban în cadrul unei conferințe. Este vorba despre stația nouă de oxigen care stă depozitată la centrul COVID d ela Molexpo, despre care Ceban spunea că este nefuncțională și trezește o totală nedumerire, și despre problema echipamentelor necesare în instituțiile medicale din municipiu.

Cu referire la stația de oxigen, Ala Nemerenco a declarat, în cadrul unei conferințe, că aceasta nu poate fi instalată la Centrul COVID de la Moldexpo din cazua condițiilor tehnice. 

„Inițiativa (n.r. de a instala stația la Moldexpo) a venit de la Ministerul Sănătății, nu de la municipalitate și a venit în urma vizitei mele în acest Centru, atunci când am vizitat absolut tot centrul, fiecare salon și secția de terapie intensivă și ne-am pus întrebarea dacă am putea să înlocuim aceste butelii de oxigen cu o stație de oxigen. Am identificat stația. Au fost procurate 3 stații pentru Institutul de Medicină Urgentă. La moment institutul nu utilizează o stație, în legătură cu reparația care are loc în secțiile de acolo. Ea este absolut necesară, a fost procurată, planificată, dar noi putem să o permutăm la centrul COVID.

Am invitat două echipe de ingineri care au făcut o evaluare a condițiilor tehnice. Din păcate ei înaintează zece condiții pe care noi trebuie să le realizăm după care această stație să primească permisiunea pentru a fi instalată și conectată. Aceste condiții nu pot fi atinse din cauză că acolo nu avem pereți, avem doar panouri din plastic. Totul este provizoriu, rețelele sunt pe fire, prizele sunt pe jos. Acest lucru nu putem să-l realizăm, chiar dacă acestă stație, chiar dacă această stație este pe loc și poate fi transferată în decursul a câtorva ore”, a explicat Nemerenco. 

Cu referire la asigurarea cu echipamente a spitalelor, ministrul a declarat că majoritatea echipamentelor, venite din donații sau cele procurate, au ajuns în spitalele municipale.

„Pe parcursul pandemiei, în special din contul donațiilor care au venit din partea țărilor UE, ONU, OMS, procurări de la Banca Mondială, au fost asigurate instituțiile spitalicești cu 20 de generatoare, 519 ventilatoare, monitoare pentru TI - 560, pompe pentru transfuzie - 1 471 și radiografe mobile - 89. Marea majoritate a tuturor echipamentelor au mers către spitalele municipale, în special către spitalul „Sf. Treime”, deoarece la momentul de față Centrul COVID este o subdiviziune a acestui spital”, a declarat ministrul. 

În concluzie, Ala Nemerenco a declarat că atunci când actualul val al panemiei va fi în scădere, prima instituție unde se va micșora numărul de paturi, va fi centrul COVID de la Moldexpo, ca acesta să redevină centru de triere, așa cum a fost scopul lui inițial

„Centrul Moldexpo a fost creat ca centru de triere, dar s-a transformat într-un spital foarte mare, care nici nu este unul de campanie, militar, atunci când se contruiește are cu totul alte condiții tehnice. (...) Atunci când acest val va coborî, el neapărat va coborî într-o zi, depinde de noi cât de repede, prima instituție unde se vor reduce paturile va afi acest centru covid, începând cu paturile de reanimare. De fapt, noi am început să facem acest lucru în august, dar din păcate a creascut acest val și am început iarăși să le utilizăm. Astfel ca acest centru, chiar dacă rămânem în situație pandemică, să rămână doar cu scop de centru de triere, scopul inițial al creării lui”, a conchis Nemerenco. 

Amintim că, pe 25 octombrie 2021, Ion Ceban a declarat în cadrul unei conferințe de presă că „autoritățile centrale au eșuat în gestionarea pandemiei” și le-a acuzat că „nu au un plan pentru a combate creșterea numărului de cazuri zilnice de COVID”. 

Detalii: COVID-19 // Ceban vine cu critici în adresa autorităților centrale: „Ați scăpat situația de sub control”. Ce soluții propune edilul

Săptămâna trecută, în municipiu incidența COVID a fost de 436 la 100 mii populație, fiind sub influența codului roșu. Ieri, 26 octombrie 2021, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a mun.Chișinău a adoptat o nouă hotărâre prin care a luat act de insuficiența paturilor de reanimare și terapie intensivă pentru tratamentul pacienților cu COVID-19 în spitalele clinice municipale și a solicitat suportul Guvernului și Ministerului Sănătății în gestionarea eficientă a crizei pandemice, cu alocarea resurselor necesare pentru procurarea, în regim de urgență, a echipamentelor și consumabilelor medicale necesare. 

Detalii: DOC // Chișinăul cer ajutorul Guvernului: În spitale nu mai sunt locuri