Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, și scriitorul și omul de cultură, Gheorghe Erizanu, au venit cu reacții, după ce Deschide.MD a scris că unul dintre celebrele instrumente cu coarde Stradivarius, construite de lutierul italian Antonio Stradivari, ar fi fost depistat în bagajul unei femei care urma să decoleze, de pe Aeroportul Internațional Chișinău, la bordul unei aeronave ce urma să efectueze o cursă spre Federația Rusă.

Cei doi susțin că vioara ar aparține violonistei Alexandra Conunova. 
„Când Vivaldi este un contrabandist de toamnă, iar orice vioară veche din Aeroportul Chișinău este un Stradivarius. (...) Bravii vameșii moldoveni au descoperit și reținut „un celebru instrument de coarde Stradivarius, găsit în bagajul unei femei, care urma să decoleze de pe Aeroportul Internațional Chișinău la bordul unei aeronave spre Federația Rusă”. (...) Crima abominabilă a fost săvârșită de cetățeanca Republicii Moldova Alexandra Conunova, una dintre cele mai bune violoniste ale lumii”, scrie Erizanu pe pagina sa de Facebook.
Sergiu Prodan susține că Ministerul este în contact cu Alexandra și urmează să fie prezentate dovezile că ea este deținătoarea viorii. 
„Este o confuzie regretabilă și un exces de zel. Ministerul Culturii este în contact cu Alexandra și întreprinde toate eforturile pentru a lămuri cât mai repede posibil situația. (...) Nu avem nici un motiv să ne îndoim de faptul, că Alexandra deține această vioară legal și în scurt timp dovezile de confirmare vor fi prezentate”, a scris Prodan pe pagina sa de Facebook. 
Amintim că, Deschide.MD a scris că unul dintre celebrele instrumente cu coarde Stradivarius, construite de lutierul italian Antonio Stradivari, ar fi fost depistat în bagajul unei femei care urma să decoleze, de pe Aeroportul Internațional Chișinău, la bordul unei aeronave ce urma să efectueze o cursă spre Federația Rusă. Vioara a fost ridicată de către vameși și au fost sesizate organele competente.

Detalii: Vioară „Stradivarius”, de aproximativ 2 mln de euro, depistată pe Aeroportul Internațional Chișinău

Alexandra Conunova este născută în 1988 în Republica Moldova și a început studiul viorii la vârsta de şase ani. A urmat studiile universitare în Germania, la Hanovra, la clasa  profesorului Krzysztof Wegrzyn. A studiat, de asemenea, şi cu violoniştii Boris Kuschnir, Mihaela Martin, Ivry Gitlis şi Igor Oistrah. Solista a câştigat importante premii internaţionale, la concursurile „Henri Marteau” (2008), „Ion Voicu” (2009), „Tibor Varga” (2010), Deutsche Stiftung Musik Leben (2011).  În 2011 a fost laureată şi la Concursul „George Enescu”. În 2012 a câştigat Premiul I la Concursul „Joseph Joachim” de la Hanovra. Succesul de care s-a bucurat  la această competiţie i-a asigurat un  CD de debut la Naxos.

În 2013, i-a fost decernat Premiul Julius Bär, distincţie care include participarea cu un recital solo în programul Festivalului Verbier în ediţiile 2014 şi 2015. Alexandra Conunova cântă pe o vioară Santo-Seraphin, datată Veneţia 1735, ce i-a fost împrumutată de către Deutsche Stiftung Musikleben. În prezent, face parte din formaţia recent fondată, Arts Global String Quartet şi este susţinută de Arts Global Artistic Foundation, care promovează tinere talente excepţionale. În 2013, i-a fost decernat Premiul Julius Bär, distincţie care include participarea cu un recital solo în programul Festivalului Verbier în ediţiile 2014 şi 2015.