Deputații au votat, în primă lectură, proiectul pentru ratificarea Acordului de parteneriat strategic, comerț şi cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, transmite IPN.

În document se precizează că actualitatea acordului constă în promovarea bunelor relații de cooperare dintre Republica Moldova și Marea Britanie și dorința ambelor state de a asigura continuarea dialogului în perioada post-Brexit. Acordul reglementează cooperarea internațională, stabilește repere, inclusiv normative, de cooperare sectorială. Documentul urmărește menținerea după Brexit a regimului de comerț liber instituit prin Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), și valorificarea potențialului cooperării comercial-economice.

„Beneficiile financiare care rezultă din Acord se pot estima prin prisma existenței regimului de comerț liber, raportat la regulile comerciale aplicate sub egida OMC. Încheierea prezentului acord nu va implica angajamente financiare din partea Republici Moldova”, se precizează în nota informativă a documentului.

Acordul de parteneriat strategic, comerț și cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost semnat pe 24 decembrie 2020.