Poliția R. Moldova anunță că a remis Centrului Național Anticorupție materialele de constatare în privința presupuselor acțiuni de depășire a atribuțiilor de serviciu de către reprezentanții Administrației Publice Locale a raionului Orhei. CNA urmează să ia o decizie ulterioră.

Totodată, Poliția anunță și despre încălcări repetate din partea Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei. Mai exact, la intervențiile atât ale Poliției, cât și a Guvernului, APL-ul raionului Orhei nu a dat curs cerințelor imperative prevăzute în Hotărârea Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică nr.2 din 20.01.2022. Ba mai mult, la ziua de 25.01.2022, Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) a raionului Orhei s-a întrunit repetat și a emis o decizie similară, intenționat ignorând cerințele CNESP, aceste acțiuni punând în pericol sănătatea publică. La moment Poliția desfășoară investigații și pe acest aspect.

Astfel, Poliția vine repetat cu solicitarea către Administrația Publică Locală din Orhei și instituțiile private din raion să respecte restricțiile impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Amintim că, membrii Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei au decis să vină cu unele modificări ajustate la situația epidemiologică din raza raionului Orhei prin care, spre deosebirea Comisiei de la nivel național, au permis desfășurarea mai multor activități, inclusiv a activităților instituțiilor de învățare și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor. 

Detalii: COVID-19 // Orheiul adoptă propriile măsuri. Școlile rămân deschise, iar elevii vor face ore cu prezența fizică

Ulterior, Guvernul R. Moldova a venit cu câteva precizări importante și a accentuat faptul că deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) este o încălcare a legii.

Detalii: Guvernul: Deciziile anunțate de CTESP Orhei referitor la funcționarea școlilor și evenimentele publice sunt ilegale

La data de 24 ianuarie, Inspectoratului General al Poliției a făcut vizite la toate școlile din raionul Orhei, unde s-a constatat că 45 activează cu prezența fizică și doar două dintre acestea în regim online.  Oamenii legii au solicitat convocarea repetată de urgență a Comisiei teritoriale Orhei și au înaintat un șir de prescripții, prin care au cerut conformarea la Hotărârea CNESP.

Detalii: IGP investighează legalitatea acțiunilor consiliului raional și primăriei municipiului Orhei