Românii din comunitățile istorice din afara granițelor trebuie să aibă sentimentul că ţara are grijă de ei şi acest sentiment ar trebui să vină dinspre Guvern, dinspre Parlament, dinspre acele instituţii menite să-i guverneze pe români, susține președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat postului Radio România Actualități, de Ziua Unirii Principatelor Române.

Întrebat fiind ce însemnătate poate avea ziua de 24 ianuarie pentru românii de peste hotare, cum este cazul celor care trăiesc în Transcarpatia sau pe Valea Timocului, Acad. Ioan-Aurel Pop a răspuns: „Să ştiţi că şi atunci, în epocă, a avut o importanţă pentru românii din provinciile aflate sub dominaţii străine şi care nu şi-au putut uni în 1859. Chiar de la începutul domniei, Alexandru Ioan Cuza a acordat importanţă acestor români, mai ales celor din Transilvania, deci mesajul actului e unul îndreptat spre toţi românii.”

„Iar astăzi, fireşte, nu s-a putut ca toţi românii din preajma graniţelor României să poată trăi în interiorul României, datorită unor împrejurări istorice greu de detaliat aici”, a adăugat istoricul.

„Însă aceşti români ar trebui să aibă sentimentul că sunt ai ţării şi că ţara are grijă de ei şi acest sentiment ar trebui să vină dinspre Guvern, dinspre Parlament, dinspre acele instituţii menite să-i guverneze pe români”, a accentuat Ioan-Aurel Pop.

„Ei trebuie să rămână, fireşte, credincioşi statelor în care trăiesc, dar sentimentul etnic naţional, limba tradiţiile, obiceiurile şi gândul la ceea ce s-a întâmplat în 1859 le poate conferi un sentiment de stabilitate şi le poate da încredere în viitor”, a încheiat academicianul.