Transportatorii amenință cu sistarea activității pe rutele regulate, în semn de protest, dacă Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) nu va executa cerințele normelor de drept de a efectua calculele reale și de a aplica tarifele la serviciile de transport și la serviciile de autogară. Avertizarea trasnportatorilor se regăsește într-o scrisoare adresată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) ministrului Andrei Spînu.

„Modul cum sunt examinate problemele din transport, neputința evidentă de a elabora soluții, lipsa capacității de a sesiza natura problemelor existente a scos la iveală incompetența totală a ministerului. Această incompetență s-a evidențiat mai ales prin conținutul calculelor efectuate de MIDR privind tariful la transportul rutier. APOTA a venit cu obiecțiile sale asupra calculelor efectuate de minister și a evidențiat discrepanța dintre ele și realitățile de azi. MIDR a exclus din calcule chiar și unele costuri evidente cum ar fi obligațiile transportatorilor de achitare a taxelor și impozitelor, de achitare a concediilor anuale, concediilor medicale, norma de 41 ore de muncă pe săptămână, cerințele AETR, costul combustibilului, costul real al reparațiilor și multe altele”, se arată în scrisoarea APOTA adresată lui Spînu. 

Asociația mai menționează că „ministerul dispune de suficiente pârghii, unele chiar fără costuri financiare, care puteau fi utilizate pentru a reduce din povara care va cădea inevitabil pe umerii pasagerilor, însă nedorința de a le implementa și incompetența ministerului vor pune pasagerii să aleagă între două alternative dure - fie vor achita un preț mai mare, fie vor rămâne fără serviciul de transport public”.

Referindu-se la proiectul MIDR cu privire la stabilirea tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional şi interraional, APOTA menționează că, de fapt, ministerul a „jonglat” cu cifrele ceea ce ar putea să ducă doar la solicitarea de ajustare a tarifului. 

„În cazul în care MIDR nu a binevoit să găsească soluții pentru a diminua costurile transportatorilor, nouă nu ne rămâne decât să cerem ajustarea tarifului. Jocul de jonglare cu cifrele pentru a simula efecuarea calculelor, precum și procedura inventată de a obține avize pozitive de la consiliile locale privind acceptul de aplicare a unui tarif mai mare nu este acceptat de transportatori”, menționează asociația. 

În acest sens, APOTA declară că „MIDR trebuie să-și asume consecințele care vor urma în ramură din cauza incompetenței de care a dat dovadă”, iar „în cazul în care MIDR în termeni restrânși nu va prezenta calcule reale ale tarifului la serviciile de transport și a tarifului la serviciile de autogară, nu va veni cu măsuri clare și realizabile de soluționare a problemelor acute din ramură, nu va opri procesele corupționale și nu se va dezice de protejarea intereselor ilegale ale grupării Șor-Vîlcu-Andronachi, atunci transportatorii, la începutul lunii februarie în semn de protest își vor sista activitatea pe rutele regulate”.

Amintim că, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, având la bază propunerile și obiecțiile operatorilor de transport rutier raional și interraional și ale reprezentanților AAPL, a elaborat proiectul ordinului cu privire la stabilirea tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional şi interraional. 

Conform ordinului, operatorii de transport, cu avizul pozitiv al consiliilor locale din cadrul autorităților administrației publice locale (AAPL) de nivelul I și doar după aprobarea deciziei consiliului local al UAT de nivelul I din capătul de rută al localității pentru care aceasta a fost deschisă, dar și obținerea certificatului ce confirmă clasificarea categoriei autobuzului/autocarului, ar putea stabili următoarele tarife:

  • la serviciile regulate în trafic interraional: – pentru categoria de confort I – până la 80 bani/km pentru un pasager; – pentru categoria de confort II – până la 70 bani/km pentru un pasager.
  • la serviciile regulate în trafic raional: – pentru categoria de confort I – până la 1 leu/km pentru un pasager; – pentru categoria de confort II – până la 90 bani/km pentru un pasager.

Documentul este propus pentru consultări publice până astăzi, 28 ianuarie 2022.

La momentul de față tarifele respective sunt reglementate prin Ordinul nr.356/2019 al Ministerului Economiei și Infrastructurii (abrogarea acestuia este prevăzută în proiectul examinat), potrivit căruia prețul maximal stabilit este de  70 bani per km/pasager pentru categoria de confort I și 60 bani – pentru categoria II.

VEZI ȘI: Asociația Patronală a Profesioniștilor în Transporturi: „MIDR nu a înțeles mesajul transportatorilor. Nu cerem majorare de tarif”