Campioana Republicii Moldova la gimnastică, Veronica Șturmilova, riscă să nu ajungă la Campionatul European de gimnastică ritmică, care se vă desfășură la Baku în perioada 17-21 mai 2023. Sportiva nu a fost inclusă în lotul național. Într-o conferință de presă la IPN, susținută de sportivă și antrenori, aceștia au făcut apel către Federația de Gimnastică Ritmică din Republica Moldova să-și revizuiască decizia.

Maria Nicolaeva, antrenoare de gimnastică ritmică, arbitru de categorie internațională, a declarat că Veronica Șturmilova a demonstrat la un șir de competiții că este cea mai bună gimnastă din țară. „Din păcate, pe 21 aprilie am constatat că ea, din anumite motive, nu a fost inclusă de către președinta Federației de Gimnastică Ritmică în echipa care va reprezenta Republica Moldova la Campionatul European de gimnastică ritmică de la Baku, în perioada 17-21 mai 2023. Deci, deja rămân circa două săptămâni”, a declarat antrenoarea.

„Din start vreau să vă spun că situația poate fi corectată până astăzi, la ora 00.00. Federația noastră este în drept să modifice demersul. De ce insistăm să fie modificat acest demers? Veronica este actuala campioană a republicii. La sfârșitul lunii noiembrie, s-a desfășurat campionatul țării, la care, potrivit sumei de puncte la cele patru exerciții, Veronica a învins. De asemenea, a învins la două exerciții din patru în finală”, a mai spus Maria Nicolaeva.

Campioana a declarat că a muncit foarte mult și își dorește enorm să meargă la acest Campionat European. „Am petrecut câte opt ore în sală, fără pauze. Și aceasta doar pentru a fi mai bună și pentru a obține rezultate înalte, cele mai bune la Campionatul mondial și pentru a-mi demonstra în sfârșit locul meu la Campionatul European. Sperăm să fim auziți”, a spus sportiva. 

Maia Nicolaeva, antrenor emerit al Republicii Moldova, arbitru de categorie internațională, susține că este de mulți ani în acest sport și pentru ea este evident că situația este incorectă. „Este evident că fata trebuie să meargă la Campionatul European. Ea a muncit, s-a antrenat. Funcționarii din sport vor decide sorțile copiilor? Este incorect!”, a notat Maia Nicolaeva.

Potrivit ei, Federația invocă faptul că lotul național a fost format în baza rezultatelor obținute la Turneul Internațional de la Sofia. „Una dintre fete a obținut la Sofia 97 de puncte, iar a doua 99 de puncte. Dar suma punctelor la Campionatul Mondial, care a avut loc aproximativ în aceeași perioadă, este 105 puncte. Deci, s-au închis ochii pur și simplu la cele șase puncte. Este clar și pentru neprofesionist”, a mai spus Maia Nicolaeva.

Antrenoarele au mai spus că nu au o pretenție față de cele două sportive care vor merge la Baku, dar nu înțeleg de ce Federația nu o include și pe Veronica Șturmilova în lotul național. Și deja la competiție, fiecare sportivă își va demonstra performanțele.