Dorin Recean: Inteligența artificială ajută guvernele și noi suntem în căutare de soluții
Premierul Dorin Recean susține că inteligența artificială ajută guvernele și executivul pe care îl conduce este în căutare de soluții pentru a utiliza inteligința artificială pentru o mai bună și o mai transparentă monitorizare a achizițiilor publice. La fel și pentru utilizarea datelor, inclusiv a datelor deschise pentru politici publice. Declarațiile în acest sens au fost făcute în cadrul conferinței „Inteligența Artificială & Big Data”, care se desfășoară în perioada 18-19 aprilie la Chișinău, transmite IPN.
„Inteligința artificială poate să ne ajute să creștem economia, să creștem valoarea adăugată și aici este invitația către industrie, către experți să ofere aceste soluții cu care să creștem productivitatea, valoare adăugată și, nu în ultimul rând, fiecare din noi, ca și cetățeni, ca și membri ai societății, să avem un beneficiu”, a notat Dorin Recean.
Potrivit șefului executivului, inteligența artificială poate ajuta autoritățile să țintească politicile publice, acolo unde ele își maximizează rezultatul. „Inteligența artificială este și ceva de ce lumea se teme. Dar, în același timp, putem folosi inteligența artificială pentru ca să îmbunătățim securitatea, pentru ca să mărim șansele păcii. La fel, inteligența artificială poate fi utilizată pentru asigurarea securității cibernetice. Ne poate ajuta pe noi cetățenii, mediul de afaceri să creștem eficiența. Îndemnăm participanții să găsească cât mai multe soluții aplicative pentru cetățeni, pentru mediul de afaceri și pentru guvernanță”, a mai spus premierul.
În perioada 18-19 aprilie 2024, la Chișinău se desfășoară conferința „Inteligența Artificială & Big Data”, eveniment ce întrunește experți, lideri de afaceri, reprezentanți ai sectorului educațional și autorități publice din Republica Moldova, România, Serbia, Ucraina, având un obiectiv comun: de a valorifica puterea tehnologiei pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a încuraja dezvoltarea țărilor din Europa de Est.
Conferința își propune să contribuie semnificativ la intensificarea cooperării transfrontaliere pe dimensiunea de inovare și dezvoltare, oferind participanților o platformă eficientă pentru transfer de expertiză, schimb de idei și stabilire de conexiuni valoroase.
Evenimentul se desfășoară cu susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie și cu sprijinul Proiectului „E-Guvernare și Digitalizare în țările din Parteneriatul Estic”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).