Alege informat: Scrutinul parlamentar

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Выборы 2024
Pe 28 septembrie, cetățenii cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlament. Alegerile se desfășoară în baza unui sistem de reprezentare proporțională, într-o singură circumscripție națională, în baza votului universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
15.7.2025 8:35
15.7.2025 8:35
Deschide md
Выборы 2024

Legislativul Republicii Moldova este alcătuit din 101 deputați, aleși pentru un mandat de patru ani.

Potrivit Codului Electoral, la alegerile parlamentare pot participa partide politice, blocuri electorale sau candidați independenți. Partidul politic sau blocul electoral înaintează lista de candidați, care nu va fi mai mică de 51 de persoane și nu va depăși numărul de 111 persoane. Legislația prevede că aceeași persoană poate fi inclusă doar într-o singură listă de candidați din partea unui partid politic, bloc electoral sau poate candida independent.

Pentru a candida la funcția de deputat în Parlament, persoana trebuie să fie cetățean al țării, cu drept de vot, să aibă domiciliul pe teritoriul Republicii Moldova și să fi împlinit vârsta de 18 ani în ziua alegerilor. Pentru candidaturile independente, este necesară colectarea unui număr minim de semnături de susținere din partea alegătorilor, stabilit prin lege.

Pentru a accede în Parlament, un bloc electoral trebuie să întrunească cel puțin 7% din voturile valabil exprimate, un partid politic – 5%, iar un candidat independent – minimum 2%.

Alegerile parlamentare sunt considerate valabile doar dacă la scrutin participă cel puțin o treime din alegătorii înscriși în listele electorale. Pentru ca alegerile să fie validate, Curtea Constituțională trebuie să confirme legalitatea acestora și să valideze cel puțin două treimi din mandatele de deputat. În cazul în care se constată nereguli care au influențat rezultatul votului sau dacă prezența la urne este sub pragul minim, alegerile pot fi declarate nevalabile sau nule. În astfel de cazuri, alegerile pot fi anulate, iar Comisia Electorală Centrală este obligată să organizeze votarea repetată, cu aceiași candidați și aceleași liste electorale.

Mandatele de deputat se atribuie de către Comisia Electorală Centrală pe baza unui calcul proporțional, prin împărțirea succesivă a voturilor valabil exprimate pentru fiecare partid sau bloc electoral. Mandatele se distribuie în ordinea înscrierii candidaților pe liste, iar candidații nealeși, dar care au trecut pragul electoral, devin supleanți și pot prelua un mandat vacant. Validarea mandatelor este confirmată de Curtea Constituțională după soluționarea contestațiilor.

De la declararea Independenței în 1991, Republica Moldova a avut 11 legislaturi parlamentare, ultima fiind aleasă în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

–––

Notă IPN: Acest material explică noțiuni, termene și practici esențiale legate de procesul electoral parlamentar.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md