ANALIZĂ // Ce vrea de fapt Putin să obțină din negocierile directe cu Ucraina și ce capcană i-a întins lui Trump

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Discuțiile propuse de președintele rus Vladimir Putin între negociatorii ruși și cei ucraineni joi la Istanbul ar putea marca prima întâlnire între cele două părți de la primele săptămâni ale războiului din Ucraina.
15.5.2025 8:37
15.5.2025 8:37
Deschide md

Analiștii spun că întâlnirea ar fi în avantajul Rusiei, care prin respingerea unui armistițiu își va putea continua ofensiva pe câmpul de luptă punând și mai multă presiune diplomatică asupra Kievului cu ajutorul forței militare, se arată într-o analiză The Moscow Times.

Ucraina a avertizat că refuzul lui Putin de a purta discuții directe cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în Turcia ar semnala faptul că Moscova nu intenționează cu adevărat să pună capăt războiului, relatează Digi24.RO.

Experții și unele figuri publice au avertizat că interesul renăscut pentru diplomație din partea Rusiei nu vine din dorința reală de a încheia luptele, ci este doar un gest de imagine.

„Purtătorii de cuvânt ruși au afirmat în repetate rânduri că o simplă încetare a focului ar oferi un avantaj militar Ucrainei, pentru că i-ar permite să ia o pauză pentru a-și construi fortificații, pentru a produce și importa arme și pentru a mobiliza și mai multe trupe”, a spus Alexander Baunov, cercetător de la Carnegie Endowment for International Peace.

Refuzând armistițiul înainte de organizarea discuțiilor, „armata rusă își va continua ofensiva pe liniile frontului și va bombarda pozițiile ucrainene din spatele frontului, întărind presiunea diplomatică cu forță militară”, a mai spus Baunov.

Propunerea lui Putin le permite rușilor să amâne o eventuală ieșire a lui Trump din procesul negocierilor de pace, dar ajută și la calmarea spiritelor pe plan intern, în special în rândul segmentului de populație din Rusia care își dorește continuare războiului, potrivit lui Baunov.

Președintele american a anunțat deja că se va retrage din discuții dacă oricare dintre părțile implicate va refuza să coopereze.

„Putin nu are nevoie de negocierile cu Zelenski”

Acceptarea discuțiilor directe între cele două părți nu ar trebui confundată cu o schimbare de strategie din partea Moscovei sau cu un semn că Putin vrea să ajungă la o înțelegere cu Zelenski, a spus Tatiana Stanovaia, care conduce proiectul de analiză politică R.Politik.

„Obiectivul său este să întârzie livrările de arme din Occident, să exploateze orice poziție mai slabă în care se găsește Zelenski și să exacerbeze instabilitatea internă a Ucrainei”, a explicat Stanovaia, care a adăugat că Putin vrea să obțină și ridicarea interdicției de a negocia cu Rusia din partea Kievului, ceea ce l-ar ajuta să își extindă influența în Ucraina.

„Nu crede nici măcar pentru o clipă că Kievul în starea în care se găsește poate să fie de acord cu termenii Rusiei”, a spus Stanovaia.

De aceeași părere este și fostul diplomat rus Boris Bondarev. „Este important de înțeles că Putin nu are nevoie de negocierile cu Zelenski”, a spus Bondarev, care și-a dat demisia din cadrul misiunii rusești la ONU, în Geneva, în semn de protest împotriva invaziei din Ucraina.

„Acest război nu este împotriva Ucrainei în primul rând, ci mai degrabă împotriva Statelor Unite prin intermediul Ucrainei – o bătălie contra dominației globale a SUA”, a scris Bondarev pe X.

Naționalist rus: Orice întâlnire directă între Putin și Zelenski ar fi „dezastruoasă”  

Putin nu este interesat să negocieze direct cu Zelenski, ci să poarte o conversație cu Trump în care, în cel mai bun caz pentru Kremlin, acesta va accepta o nouă ordine mondială în care sfera de influență a Rusiei crește din nou aproape de dimensiunile pe care le avea pe vremea Pactului de la Varșovia, a mai spus fostul diplomat rus Bondarev.

„Negocierile cu Ucraina sunt pur și simplu un mijloc de a ține Washingtonul într-o stare de confuzie și de a-l menține pe bătrânul Donald în iluzia că Putin își dorește pacea”, a spus Bondarev.

Unele dintre cele mai agresive voci din tabăra rusă, precum cea a naționalistului Igor Ghirkin, unul dintre cei mai importanți foști comandați ai forțelor separatiste proruse din estul Ucrainei, a spus că „orice întâlnire cu Zelenski ar fi dezastruoasă – atât personal, pentru Vladimir Vladimirovici, cât și pentru poziția de negociere a Federației Ruse”.

„Zelenski a făcut o mutare foarte isteață, punând Moscova într-o poziție extrem de dezavantajoasă”. Dacă vor intra în negocieri directe cu Zelenski, oficialii ruși se vor contrazice pe ei înșiși, pentru că au refuzat să recunoască autoritatea președintelui ucrainean și au insistat asupra faptului că nu există nimeni la Kiev cu care se poate negocia.

„Însă, nici refuzul de a se întâlni nu ar îmbunătăți situația pentru Federația Rusă, întrucât presa globală – și nu doar presa – ar interpreta gestul că pe o dovadă că Rusia și-a sabotat singură negocierile pe care le-a propus”, ceea ce va atrage și mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și sprijin pentru Ucraina din partea Occidentului, a transmis Ghirkin într-un mesaj pe Telegram.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
No items found.
Подпишитесь на
Deschide.md