Avantajele integrării în piața financiară europeană


Aceasta aduce transferuri internaționale mai rapide, ieftine și sigure, dar și acces extins la servicii financiare în spațiul UE și libertate financiară reală, indiferent dacă persoana este angajată peste hotare, are rude într-o altă țară sau administrează o afacere, transmite IPN.
Banca Națională a Moldovei a lansat un nou material video explicativ, dedicat liberei circulații a capitalului, un capitol-cheie în cadrul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, coordonat de banca centrală. Un exemplu concret este aderarea la SEPA – Zona Unică de Plăți în Euro.
„Aceasta înseamnă că un transfer din Chișinău la Paris sau în orice alt oraș din zona SEPA poate dura cât un transfer intern și costă cât o cafea sau poate chiar mai puțin. Integrarea în piața europeană aduce mai multă libertate, transparență și oportunități”, se menționează în prezentarea video publicată de BNM.
Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, precizează că libera circulație a capitalului, a bunurilor și serviciilor și a forței de muncă sunt trei piloni importanți ai pieței unice europene, elemente esențiale pentru integrarea financiară a Republicii Moldova.
„Prin armonizarea legislației și modernizarea infrastructurii financiare, Banca Națională creează premisele necesare pentru ca cetățenii și întreprinderile să beneficieze de transferuri mai rapide, costuri reduse și acces extins la servicii financiare în spațiul european. Comunicăm deschis aceste progrese, pentru ca oamenii să înțeleagă concret cum integrarea europeană le aduce mai multă libertate financiară, predictibilitate și siguranță în viața de zi cu zi”, subliniază șefa BNM.

