Cancelarul german Friedrich Merz le cere europenilor și americanilor să respingă o „pace dictată” de Rusia Ucrainei


În discursul său de politică generală rostit în fața Parlamentului, Friedrich Merz a subliniat că este de o „importanță capitală” ca Occidentul „să nu se lase divizat” în privința acestui conflict și a făcut apel la „menținerea celei mai mari unități posibile între partenerii europeni și americani”., transmite Digi24.ro.
Germania „poate redeveni o locomotivă economică”
Germania „poate redeveni o locomotivă economică admirată de întreaga lume”, a mai declarat noul lider german, hotărât „să facă totul” pentru a regăsi „drumul către creștere economică”, într-o țară tot mai adâncită în criză.
„Nu am mai cunoscut niciodată o perioadă atât de lungă fără creștere economică în istoria țării noastre”, a observat el. „Economia noastră este încă în mare parte competitivă, dar condițiile-cadru nu mai sunt”, a adăugat el, promițând un pachet de măsuri care va include reduceri de taxe, scăderea prețurilor la energie și diminuarea costurilor birocratice pentru întreprinderi.
Apărarea Europei
Germania își va asuma mai multă responsabilitate pentru apărarea Europei prin construirea celei mai mari armate din UE, a declarat cancelarul conservator.
„Guvernul federal va furniza toate resursele financiare de care Bundeswehr are nevoie pentru a deveni cea mai puternică armată convențională din Europa”, a spus Merz. „Acest lucru este mai mult decât adecvat pentru cea mai populată și mai puternică țară din Europa din punct de vedere economic. Prietenii și partenerii noștri așteaptă, de asemenea, acest lucru de la noi și, mai mult decât atât, chiar îl cer.”
Ajutor pentru Ucraina
Comentariile vin după ce Merz a luat o decizie istorică în legătură cu politica fiscală germană, pentru a debloca potențial sute de miliarde de euro de împrumuturi pentru apărare.
Acești bani pot fi, de asemenea, utilizați pentru a finanța sprijinul militar pentru Ucraina. Merz, în discursul său, a subliniat că Germania va continua să sprijine Kievul.
„Nu trebuie să existe nicio îndoială cu privire la poziția noastră”, a spus el. „Și anume, necondiționat de partea ucrainenilor”.
De la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, Germania a crescut drastic cheltuielile militare, deși forțele sale armate - cunoscute sub numele de Bundeswehr - au în continuare mare nevoie de investiții după mulți ani de dezarmare și austeritate post-Război Rece.

