Ce metale rare are Ucraina și ce avantaje obțin SUA după semnarea acordului pentru exploatarea mineralelor critice


Ce sunt metalele rare și la ce sunt folosite
Metalele rare sunt un grup de 17 metale utilizate pentru fabricarea de magneți care transformă energia în mișcare pentru vehicule electrice, telefoane mobile, sisteme de rachete și alte echipamente electronice. Nu există înlocuitori viabili pentru ele, scrie Digi24.RO.
Serviciul Geologic al SUA consideră că 50 de minerale sunt critice, inclusiv nichelul și litiul. Aceste minerale sunt esențiale pentru industrii precum apărarea, aparatura high-tech, industria aerospațială și energia verde.
Ce resurse minerale are Ucraina
Ucraina are zăcăminte formate din 22 din cele 34 de minerale identificate de Uniunea Europeană ca fiind critice, conform datelor ucrainene.
Acestea includ materiale industriale și de construcție, aliaje feroase, metale prețioase și neferoase, precum și unele elemente din categoria pământurilor rare.
Potrivit Institutului de Geologie din Ucraina, țara deține pământuri rare precum lantan și ceriu (folosite în televizoare și sisteme de iluminat), neodim (utilizat în turbine eoliene și baterii pentru vehicule electrice), erbium și ytriu (folosite în energie nucleară și lasere).
Cercetări finanțate de UE indică și rezerve de scandiu în Ucraina. Detaliile sunt clasificate.
Forumului Economic Mondial afirmă că Ucraina este și un potențial furnizor important de litiu, beriliu, mangan, galiu, zirconiu, grafit, apatit, fluorit și nichel.
Serviciul Geologic de Stat afirmă că Ucraina are una dintre cele mai mari rezerve confirmate de litiu din Europa, estimate la 500.000 de tone, esențial pentru baterii, ceramică și sticlă.
Țara are rezerve importante de titan, mai ales în regiunile din nord-vest și centru, iar litiul se găsește în centrul, estul și sud-estul țării.
Rezervele de grafit ale Ucrainei, componentă-cheie în bateriile vehiculelor electrice și în reactoarele nucleare, reprezintă 20% din resursele globale. Zăcămintele sunt situate în centrul și vestul țării.
Ucraina are și rezerve semnificative de cărbune, însă cele mai multe se află acum sub control rusesc, în teritoriile ocupate. Analiștii din domeniul minier afirmă că Ucraina nu are, în prezent, nicio mină de pământuri rare operațională la scară comercială.
China este cel mai mare producător mondial de pământuri rare și de multe alte minerale critice.
Ce se știe despre acordul cu SUA
Cele două țări au semnat acordul la Washington, după luni de negocieri dificile, marcate de incertitudini până în ultimul moment, inclusiv cu un blocaj de ultimă oră. Documentul prevede crearea unui fond comun de investiții pentru reconstrucția Ucrainei, în contextul în care Trump încearcă să obțină o soluție de pace în războiul cu Rusia, care durează de trei ani.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și prim-vicepremierul Ucrainei, Iulia Sviridenko, au fost fotografiați semnând acordul, imagine publicată pe rețeaua X de către Trezorerie.
Instituția americană afirmă că acordul „transmite clar angajamentul administrației Trump pentru o Ucraină liberă, suverană și prosperă”.
Sviridenko a scris pe X că acordul prevede contribuția financiară a Washingtonului la fondul comun. Ea a mai spus că acordul include și o nouă asistență, cum ar fi sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina deși SUA nu au confirmat oficial acest lucru.
Aceasta a subliniat că Ucraina își păstrează dreptul de a decide „ce și unde se extrage” și că subsolul rămâne proprietate a statului ucrainean.
Ea a adăugat că Ucraina nu are obligații financiare față de SUA în cadrul acestui acord, un punct-cheie în negocierile îndelungate dintre cele două țări.
Acordul respectă, potrivit ei, constituția Ucrainei și angajamentul său de aderare la Uniunea Europeană. Textul final al acordului nu conține garanții de securitate concrete din partea SUA pentru Ucraina, unul dintre obiectivele inițiale ale Kievului.
Ce resurse mai controlează Kievul
Războiul a cauzat distrugeri masive în Ucraina, iar Rusia controlează în prezent aproximativ o cincime din teritoriul țării.
Cea mai mare parte a rezervelor de cărbune ale Ucrainei, care alimentau industria siderurgică, se află în estul țării și au fost pierdute. Aproximativ 40% din resursele metalifere ale Ucrainei sunt acum în teritorii ocupate de Rusia, potrivit unor estimări ale organizației „We Build Ukraine” și ale Institutului Național de Studii Strategice din Ucraina, bazate pe date până în prima jumătate a anului 2024. Nu au fost oferite detalii suplimentare.
Între timp, forțele ruse au continuat să avanseze în regiunea Donețk. În ianuarie, Ucraina a închis singura sa mină de cocsificare aflată în afara orașului Pokrovsk, pe care Moscova încearcă să-l cucerească.
Rusia a ocupat cel puțin două zăcăminte de litiu ucrainene, unul în Donețk și altul în regiunea Zaporojie, în sud-est. Kievul controlează încă zăcămintele din regiunea centrală Kirovohrad.
Ce oportunități sunt în Ucraina
Oleksii Sobolev, prim-adjunct al ministrului economiei, a declarat în ianuarie că guvernul ucrainean lucrează la acorduri cu aliați occidentali, inclusiv SUA, Marea Britanie, Franța și Italia, pentru proiecte de exploatare a mineralelor critice.
Guvernul estimează un potențial total de investiții în acest sector de circa 12–15 miliarde de dolari până în 2033. Serviciul Geologic de Stat a precizat că guvernul pregătește circa 100 de situri pentru a fi concesionate și dezvoltate în parteneriat, fără a oferi alte detalii.
Deși Ucraina are o forță de muncă calificată și relativ ieftină, precum și o infrastructură dezvoltată, investitorii semnalează mai multe obstacole.
Printre ele se numără proceduri birocratice ineficiente și complexe, dificultatea de a accesa datele geologice și probleme legate de obținerea terenurilor.
Astfel de proiecte necesită ani de pregătire și investiții semnificative inițiale, avertizează specialiștii.

