Comisia Europeană va propune stoparea tuturor importurilor de gaze din Rusia în UE până în 2027

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Внешние
Aproximativ 19% din gazul Europei provine încă din Rusia, prin conducta TurkStream și prin transporturile de gaze naturale lichefiate – față de aproximativ 45% înainte de 2022, scrie Reuters, citat de Hotnews.
6.5.2025 20:24
6.5.2025 20:25
Deschide md
Внешние

Comisia Europeană va propune luna viitoare măsuri juridice pentru eliminarea totală a importurilor UE de gaz rusesc și gaz natural lichefiat până la sfârșitul anului 2027.

UE a promis să pună capăt importurilor energetice din Rusia, fostul furnizor principal de gaze, după invazia la scară largă din Ucraina.

Comisia a prezentat modul în care intenționează să realizeze acest lucru, după mai bine de trei ani, într-o „foaie de parcurs” publicată marți.

Concret, executivul UE va prezenta în iunie o propunere legislativă pentru a interzice, până la sfârșitul anului 2027, importurile rămase de gaz rusesc și de gaz natural lichefiat (GNL) în cadrul contractelor existente.

De asemenea, Comisia va propune interzicerea importurilor de gaze rusești în cadrul noilor acorduri și al contractelor spot existente până la sfârșitul anului 2025.

„Nu trebuie să plătim pentru războiul împotriva Ucrainei”

„A sosit momentul ca Europa să întrerupă complet legăturile sale energetice cu un furnizor nesigur. Iar energia care vine pe continentul nostru nu ar trebui să plătească pentru un război de agresiune împotriva Ucrainei”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Statele Unite fac în prezent presiuni asupra Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina, care, dacă va fi încheiat, ar putea redeschide ușa pentru energia rusă și ar reduce sancțiunile.

Dar, în timp ce directorii unor companii din UE au semnalat sprijinul pentru o revenire la gazul rusesc, UE își continuă eforturile de a rupe legăturile energetice vechi de decenii cu Moscova.

Aproximativ 19% din gazul Europei provine încă din Rusia, prin conducta TurkStream și transporturile de gaze naturale lichefiate – față de aproximativ 45% înainte de 2022.

Comisia Europeană a semnalat disponibilitatea de a cumpăra mai mult GNL din SUA pentru a înlocui volumele rusești, o măsură solicitată de președintele Donald Trump ca modalitate de a reduce excedentul comercial al UE față de Statele Unite.

Obstacole

Comisia nu a precizat care sunt opțiunile juridice pe care intenționează să le utilizeze pentru a permite companiilor europene să își rezilieze contractele existente privind gazele rusești.

Dar există și alți pași necesari. Noile propuneri legislative ale UE trebuie aprobate de Parlamentul European și de o majoritate consolidată a țărilor UE.

UE a impus deja sancțiuni asupra cărbunelui rusesc și asupra majorității importurilor de petrol, dar nu și asupra gazului, din cauza opoziției Slovaciei și Ungariei, care sunt aprovizionate prin conducte rusești și care susțin că trecerea la alternative ar duce la creșterea prețurilor la energie.

Sancțiunile necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 27 de state membre ale UE.

Țările UE vor trebui să elaboreze planuri naționale pentru eliminarea treptată a gazului rusesc și a petrolului în cazul Slovaciei și Ungariei, care importă încă peste 80% din petrolul lor din Rusia.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, se preconizează că oferta globală de GNL va rămâne restrânsă în acest an, dar, având în vedere că, începând cu 2026, vor apărea noi rezerve în țări precum SUA și Qatar, se preconizează un surplus global până în 2030.

Comisia a afirmat că, dacă sunt puse în aplicare în paralel cu evoluțiile pieței mondiale, propunerile sale ar trebui să limiteze orice impact pe care eliminarea treptată a gazului rusesc l-ar avea asupra prețurilor europene la energie.

UE mizează, de asemenea, pe energia regenerabilă pentru a-și reduce consumul global de combustibili fosili.

Cumpărătorii europeni au încă contracte „take-or-pay” cu Gazprom, care îi obligă pe cei care refuză livrările de gaz să plătească pentru o mare parte din volumele contractate.

Avocații au declarat că ar fi dificil să invoce „forța majoră” pentru a renunța la aceste contracte fără a expune cumpărătorii la penalități financiare sau arbitraj.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md