Consultări publice // Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Экономика
În urma ultimei runde de consultări publice s-a propus stabilirea unui plafon individual de 10 kW pentru prosumatorii casnici de energie regenerabilă, ceea ce reprezintă o majorare semnificativă față de plafonul actual.
8.5.2025 18:00
8.5.2025 18:00
Deschide md
Экономика

În prezent, gospodăriile casnice care își instalează pompe de căldură după instalarea și conectarea panourilor fotovoltaice trebuie să demonstreze timp de un an că au un consum mai mare decât cel inițial pentru a-și putea mări capacitatea centralei fotovoltaice. În baza noilor reguli, se dorește promovarea electrificării în sectorul încălzirii și a transportului, astfel se flexibilizează aceste oportunități prin majorarea acestui plafon și stabilirea acestuia la 10 kW.

De regulă, o casă în medie are nevoie de 3.5 kW pentru acoperirea consumului de energie electrică și în jur de 7kW în cazul instalării unei pompe de căldură. Respectiv, modificările acordă suficientă rezervă pentru acoperirea consumului propriu, chiar având pompe de căldură sau mașini electrice.

Plafonul individual de capacitate a fost introdus odată cu trecerea de la mecanismul de sprijin „contorizare netă”, care și-a atins obiectivele de politici, la „facturare netă”, în anul 2024. Motivul a fost că un mecanism gândit să acopere strict consumul propriu al respectivului beneficiar era utilizat în scopuri comerciale, însă mulți dintre beneficiari și-au supradimensionat instalațiile fotovoltaice și vindeau surplusul de energie. În plus, ceilalți consumatori subvenționau utilizarea gratuită de către aceștia a rețelei electrice de distribuție în calitate de „acumulator”, pe lângă investițiile aditionale efectuare de operatorii de distribuție și socializarea acestora în rândul consumatorilor, deoarece legislația permitea livrarea în rețea a energiei electrice produse vara și consumul acesteia pe timp de iarnă. După un an, puterea medie instalată a centralelor fotovoltaice ale beneficiarilor mecanismului de „facturare netă” a scăzut comparativ cu puterea medie instalată a beneficiarilor mecanismului „contorizare netă” cu 42% la persoane fizice și 12% la persoane juridice.

În urma modificărilor propuse, beneficiarii mecanismului de facturare netă vor avea posibilitatea să primească avize de racordare fără a fi restricționați de cotele de capacitate și vor avea mai multă flexibilitate, eliminându-se plafonul de capacitate individual aplicat la unul plafon fix, ceea ce va stimula dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru instituțiile publice și sectorul privat. Aceasta va permite o distribuire mai echitabilă a capacităților, iar sistemul de energie regenerabilă va deveni mai accesibil pentru o gamă largă de beneficiari, inclusiv pentru gospodării și micile afaceri.

Odată cu creșterea utilizării surselor de energie regenerabilă, care sunt mai ieftine pe termen lung, costurile de energie electrică vor scădea, vor beneficia nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mici și mijlocii. Aceasta va duce la o reducere a poverii financiare pentru gospodării și va contribui la creșterea puterii de cumpărare a cetățenilor, sprijinind în același timp dezvoltarea economică a comunităților locale”, a declarat Secretara de stat Carolina Novac.

De menționat că modificările propuse de minister vor include în mecanismul facturare netă și biogazul și centralele eoliene.

Promovarea surselor de energie regenerabilă prin acest mecanism va crea noi locuri de muncă în sectorul de instalare și mentenanță a sistemelor fotovoltaice și a altor tehnologii de energie verde, ceea ce va contribui la reducerea șomajului și va sprijini integrarea socială a persoanelor din zonele rurale sau defavorizate.

Mărimea plafoanelor individuale de capacitate pentru prosumatori și alte modificări ale mecanismului de sprijin „facturare netă” pentru producătorii mici de energie regenerabilă au fost discutate miercuri în cadrul unei ședințe consultative cu întreprinderile de furnizare și distribuție a energiei electrice, asociațiile de profil și alți jucători din domeniu.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md