Cristina Gherasimov: Avem o fereastră de oportunitate istorică, oferită de conjunctura europeană


„Este responsabilitatea noastră să valorificăm această oportunitate, pentru că fereastra s-ar putea închide oricând”, a declarat Cristina Gherasimov într-un interviu pentru IPN.
Potrivit demnitarei, Comisia Europeană este foarte deschisă în privința extinderii și activă în sprijinul statelor candidate. Totodată, un șir de instrumente sunt puse la dispoziția Republicii Moldova, pentru a accelera pregătirile pentru aderare.
Viceprim-ministrul a menționat că în același timp, trebuie să fim conștienți și de provocările interne cu care se confruntă unele state membre. Potrivit Cristinei Gherasimov, așa cum crizele externe afectează Republica Moldova, ele afectează și restul Europei; prețurile nu cresc doar la Chișinău – cresc în întreaga Uniune; dezinformarea nu se răspândește doar în Republica Moldova, ci este o problemă generalizată în Europa.
Prin urmare, subliniază Gherasimov, această fereastră de oportunitate se poate micșora treptat, ba chiar se poate închide, dacă nu acționăm hotărât și rapid.
Întrebată ce rol joacă România în sprijinirea Republicii Moldova în parcursul european, Cristina Gherasimov a declarat că România a fost mereu portavocea Republicii Moldova, nu doar la Bruxelles, ci și în toate capitalele europene.
„Interesele noastre au fost constant puse pe masa de discuții ori de câte ori România a fost prezentă în acele formate. Dacă ne referim la ultimii doi-trei ani, o mare parte din ceea ce am reușit să realizăm se datorează sprijinului constant venit din partea colegilor și prietenilor din instituțiile românești, care au promovat obiectivele noastre la cel mai înalt nivel”, a notat viceprim-ministrul.
Cristina Gherasimov a mai precizat că, la nivel tehnic, România acordă sprijin prin experți, care nu sunt suficienți în Moldova: oferă expertiză, bune practici și un avantaj major – legislația europeană (acquis-ul comunitar), care este deja tradusă în limba română. În opinia demnitarei, există un aspect de care, de multe ori, nu suntem conștienți pe deplin, și anume faptul că alte state candidate trebuie să traducă mii de pagini de legislație, în timp ce noi avem deja acest instrument la dispoziție.
„Pe scurt, România ne ajută pe toate fronturile – de la promovarea intereselor noastre naționale în forurile europene, până la sprijinul tehnic concret, absolut necesar pentru a putea avansa în procesul de aderare”, a constatat viceprim-ministrul pentru integrare europeană.

