DOC // Comisia Afaceri Externe a Parlamentului European salută ”progresele constante” ale R. Moldova în implementarea reformelor de aderare la UE

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Политические
R. Moldova a înregistrat progrese constante în ceea ce privește reformele legate de aderarea la UE, în pofida provocărilor interne și externe semnificative. Declarația a fost făcută de Comisia pentru Afaceri Axterne din Parlamentul European, care a publicat un raport al vizitei întreprinse la Chișinău în perioada 25-27 februarie.
13.5.2025 14:37
13.5.2025 14:37
Deschide md
Политические

Comisia salută ”angajamentul exemplar” al Republicii Moldova de a avansa pe calea integrării în UE și recunoaște că relațiile UE - Republica Moldova au intrat într-o nouă fază.

Cooperarea s-a intensificat, alături de eforturile susținute ale Chișinăului de aliniere a legislației Republicii Moldova la acquis-ul UE. În pofida unor provocări interne și externe semnificative, cum ar fi efectele războiului continuu al Rusiei împotriva Ucrainei învecinate și ingerința Moscovei în procesele democratice ale țării, deputații din Parlamentul European salută progresele înregistrate de guvernul Republicii Moldova în ceea ce privește agenda de extindere, inclusiv în cadrul procesului bilateral de screening, precum și ambiția de a deschide negocieri cu privire la mai multe clustere”, se precizează în raport.

În context, eurodeputații solicită Comisiei Europene să-și intensifice sprijinul pentru ca Guvernul Republicii Moldova să atingă aceste obiective, conform raportului, care a fost adoptat cu 52 de voturi pentru, 11 împotrivă și trei abțineri.

Totodată, deputații europeni observă că ”atât referendumul constituțional privind integrarea europeană, cât și ultimele alegeri prezidențiale din Republica Moldova, care au avut loc la finalul anului 2024, au confirmat sprijinul majorității cetățenilor moldoveni pentru aderarea la UE și reformele proeuropene”.

În pofida faptului că au făcut obiectul unei campanii hibride masive din partea Rusiei și a reprezentanților săi', europarlamentarii afirmă că 'atât referendumul, cât și alegerile s-au desfășurat în mod profesionist' și 'cu un simț extraordinar al datoriei și devotamentului”.

Ei remarcă, de asemenea, că alegerile parlamentare din toamna acestui an ”vor fi esențiale pentru continuarea traiectoriei proeuropene a Republicii Moldova și avertizează cu privire la posibila intensificare a ingerințelor străine, în special rusești, răuvoitoare și a atacurilor hibride”.

În raport, eurodeputații salută, în același timp, adoptarea Planului de Creștere pentru Republica Moldova, care ”vizează sprijinirea reformelor socio-economice și fundamentale ale țării”.

Ei solicită Comisiei Europene să sprijine autoritățile din Republica Moldova în procesul de implementare a agendei de reformă necesare pentru absorbția eficientă a fondurilor din acest mecanism.

Având în vedere că reforma justiției este esențială pentru succesul reformelor democratice și legate de aderarea Republicii Moldova la UE', membrii PE doresc ca UE să continue 'să sprijine în mod activ reforma justiției în această țară. Ei subliniază, de asemenea, necesitatea ca autoritățile moldovene 'să continue să abordeze probleme fundamentale, cum ar fi spălarea banilor și corupția”.

În contextul extinderii UE, raportul salută ”cooperarea consecventă și tot mai strânsă a Republicii Moldova cu UE în chestiuni de politică externă, alinierea la UE crescând de la 54% în 2022 la 86% în 2024”.

Eurodeputații vor ca R. Moldova să continue această evoluție, ”inclusiv atunci când vine vorba de prevenirea eludării sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului”. Raportul mai subliniază ”rolul Republicii Moldova ca factor-cheie care contribuie la securitatea regională și europeană, inclusiv prin sprijinul de neclintit al țării pentru Ucraina de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, inclusiv prin primirea refugiaților ucraineni”.

Raportul va fi supus votului Parlamentului European în cadrul unei viitoare sesiuni plenare.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md