Fără drumuri la Chișinău: pacienții cu hepatită vor fi tratați în spitalele rationale

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Социальные
Persoanele suspectate de hepatită nu vor mai trebui să facă drumuri la Chișinău pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului.
25.7.2025 19:31
25.7.2025 19:31
Deschide md
Социальные

Printr-un ordin semnat de ministra Ala Nemerenco, instituțiile medicale raionale vor prelua responsabilitatea diagnosticării, tratamentului și monitorizării pacienților cu hepatite virale. Medicamentele necesare vor fi eliberate direct din farmaciile spitalelor raionale, transmite IPN.

Ministra a menționat, într-o postare pe Facebook, că până acum pacienții erau nevoiți să se deplaseze la Chișinău pentru diagnostic, inițierea și monitorizarea tratamentului. Situația era cu atât mai dificilă pentru persoanele din localitățile îndepărtate de capitală, care, pe lângă oboseala drumurilor lungi, trebuiau să suporte și costuri suplimentare pentru transport.

„Decentralizăm și liberalizăm tratamentul hepatitelor virale, astfel încât pacienții să nu mai fie nevoiți să facă drumuri inutile la Chișinău”, a scris Nemerenco, subliniind că ordinul a fost semnat „în pofida scepticismului multora” și că reprezintă „un pas important spre un sistem medical mai accesibil și mai echitabil pentru toți pacienții”.

Pacienții vor fi referiți pentru evaluare suplimentară la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău doar în cazurile clinice complexe, când va fi nevoie de consultații de specialitate.

„Acțiunea noastră este un pas spre o rețea puternică națională funcțională de diagnostic și tratament pentru hepatitele virale, care pune pacientul în prim-plan și îi oferă îngrijiri medicale cât mai aproape de casă, accesibile, fără cheltuieli suplimentare și eficiente”, a adăugat ministra.

Hepatitele sunt inflamații ale ficatului, cauzate cel mai frecvent de virusuri, dar pot avea și cauze autoimune, toxice sau metabolice. Se transmit prin alimente și apă contaminate (hepatitele A și E) sau prin sânge și contact sexual (B, C și D). Hepatitele B, C și D pot deveni cronice, ducând la complicații grave precum ciroza sau cancerul hepatic. Există vaccinuri eficiente pentru hepatitele A și B, iar hepatita C poate fi vindecată cu tratamente antivirale moderne.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md