Greva avocaților // Apărătorii vor continua consultările cu deputații și conducerea Ministerului Justiției


Potrivit unui comunicat al Ministerului de resort, discuțiile s-au axat pe conținutul amendamentelor, obiectivele autorilor în urma promovării modificărilor legislative, viziunea avocaților în raport cu acestea, precum și măsurile care pot fi aplicate pentru gestionarea situației, așa încât drepturile și libertățile cetățenilor să nu fie afectate.
În cadrul întrevederii, deputații au motivat modificările prin faptul că ar aduce o perspectivă diferită și o viziune nouă în cadrul comisiilor, dar și pentru a spori transparența în accederea profesiei și procedurile disciplinare.
„În același timp, reprezentanții avocaților și-au manifestat deschiderea pentru luarea unor măsuri care să contribuie la îmbunătățirea activității domeniului.
În cadrul discuțiilor, s-a precizat faptul că amendamentele operate de către Parlament nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă a organelor din cadrul UAM. Aceste modificări au ca scop soluționarea unor provocări semnalate de cetățeni, precum perceperea taxelor la examinarea plângerilor privind abaterile disciplinare, practici ce pot limita accesul la justiție”, se menționează în comunicat.
Cu referire la îngrijorările avocaților privind componența comisiilor cu membri laici (care nu sunt funcționari sau persoane politice), reprezentanții guvernării spun că deciziile în aceste comisii vor continua să fie luate de majoritatea avocațială (8 din 11 membri). Guvernanții au mai menționat că anumite amendamente urmează să fie analizate suplimentar și, dacă va fi necesar, îmbunătățite. De asemenea, modificările legislative recente nu vor produce efecte imediate, ceea ce permite desfășurarea unor consultări suplimentare și, eventual, ajustarea reglementărilor.
„Un subiect aparte a vizat decizia Consiliului Uniunii Avocaților de a impune participarea obligatorie a avocaților la grevă, sub sancțiunea unor măsuri disciplinare. Reprezentanții CNAJGS a semnalat riscul unor eventuale blocaje care pot apărea în urma grevei avocaților, în special în ceea ce privește accesul persoanelor vulnerabile la asistență juridică garantată de stat și activitatea organelor de drept. Conducerea ministerului a sugerat revizuirea aspectelor din pct. 4-6 din decizia consiliului, subliniind că libertatea de alegere, protejarea interesului public și funcționarea sistemului justiției trebuie să primeze”, se mai menționează în comunicat.
În context, părțile au convenit asupra necesității continuării consultărilor în cadrul unui grup de lucru, din care să facă parte și reprezentanți ai Parlamentului și UAM, pentru a identifica soluții legislative care să răspundă realităților sistemului și interesului public.
Amintim, că la ultima ședință a Parlamentului, deputații au operat unele modificări în Legea cu privire la avocatură. Acest lucru a stârnit un val de revolte în rândul apărătorilor, pentru că ei nu fuseseră consultați în prealabil. Ca reacție, aceștia au anunțat că vor intra în grevă grevă generală începând cu 15 iulie până la convocarea Congresului extraordinar al avocaților, programat pentru 25 iulie.
Între timp, în susținerea acestora au venit și colegii avocați din România.
.png)
.png)