Indicele Libertății Presei 2025 // Moldova ocupă locul 35, fiind în declin cu patru poziții față de anul trecut


Vecinii topului sunt Armenia (locul 34) și Costa Rica (locul 36). Țările vecine ale R. Moldova, adică România și Ucraina sunt plasate mai jos în top. România este pe locul 55, iar Ucraina s-a situate pe poziția 62-a.
În top 5 țări cu cea mai liberă presă sunt: Norvegia, Estonia, Olanda, Suedia și Finlanda. La celălalt capăt al topului, cu presă cenzurată, sunt: Vietnam, Turkmenistan, Afganistan, Iran și Siria.
Potrivit autorilor topului, mass-media din R. Moldova este polarizată între două tabere: pro-rusă și pro-UE, dar a scăzut controlul oligarhilor și al liderilor politici asupra politicilor editoriale, comparativ cu anii trecuți.
„Ca și întreaga țară, mass-media este polarizată și marcată de influnțele lui Ilan Șor, un oligarh pro-rus plecat în exil ca să scape de sentințele legate de corupție. Imperiul mediatic construit anii trecuți a fost slăbit prin suspendarea a mai multor posturi TV. La fel, au foat suspendate și posturile conectate la persoanele din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, la fel un oligarh aflat în exil. Conținutul unora din acele posturi au emigrat spre online și spre rețelele sociale”, scriu autorii Indicelui mondial al Libertății Presei.
Topul a fost realizat de către organizația Reporteri fără Frontiere. Potrivit lor, libertatea presei din întreaga lume este amenințată în special de presiunile economice, chiar dacă atacurile fizice sunt cele mai vizibile. RSF constată că multe instituții media se închid din cauza dificultăților economice în aproape o treime din țările lumii. Este cazul Statelor Unite (locul 57, în scădere cu două locuri), Tunisiei (locul 129, în scădere cu 11 locuri) și Argentinei (locul 87, în scădere cu 21 de locuri). Situația din Palestina (locul 163) este „dezastruoasă”. În Gaza, armata israeliană a distrus redacții, a ucis aproape 200 de jurnaliști și a impus un blocaj total asupra fâșiei de peste 18 luni.

