Ministrul român de Externe: Ne așteptăm ca rețeaua de la alegerile din România să opereze acum în R. Moldova


Ministrul român de Externe, Oana Țoiu, a declarat, sâmbătă, la Antena 3 CNN, că rețelele care au acționat în România în sprijinul candidaților pro-ruși ar putea fi activate și în cadrul alegerilor parlamentare din acest an din Republica Moldova.
„În acest moment, da. România este ținta unor atacuri hibride din partea Federației Ruse. Este de multă vreme vizată de astfel de atacuri și ne așteptăm ca acestea să continue. România nu este o țintă singulară. Declarații și analize similare au venit și din partea Germaniei, Cehiei, dar și a Republicii Moldova. Ținta acestor atacuri hibride este cât se poate de clară, inclusiv prin campanii desfășurate în spațiul online”, a spus ea.
Oana Țoiu a atras atenția asupra campaniilor de dezinformare: „sunt campanii de știri false care vorbesc, de exemplu, despre intrarea în război la fiecare pas de apropiere de NATO sau de UE, deși realitatea este opusă. A fi parte a Uniunii Europene și a NATO, așa cum este România, înseamnă garanție pentru pace, siguranță și prosperitate”.
„Ne așteptăm ca rețelele care au operat la noi (n.r. România) în alegeri, să fie active acum în Republica Moldova.”
Ministrul român a subliniat că aceste atacuri nu sunt izolate și nici noi.
„Realitatea ultimilor ani arată că, în paralel cu forma clasică de război — cum vedem între Rusia și Ucraina — există o luptă subtilă, dusă asupra convingerilor, ideilor, speranțelor și fricilor cetățenilor din state care nu sunt oficial implicate în conflicte armate, cum este și cazul Republicii Moldova”.
Țoiu a menționat și amploarea fenomenului în România:
„În 2024, în România au fost identificate peste 27.000 de conturi false. Germania a făcut declarații similare privind situația de pe teritoriul său. Republica Moldova, la rândul ei, a identificat și făcut publice rețele care acționează online, dar și în teritoriu — inclusiv cu implicare financiară directă, prin manipulare și cumpărare de voturi”.
În încheiere, Oana Țoiu a afirmat că România a dovedit că este o societate rezilientă:
„Votul românilor în campaniile prezidențiale — în special alegerea președintelui Nicușor Dan — este perceput la nivel internațional ca o garanție a angajamentului nostru european. Suntem considerați un partener important în cadrul NATO și un aliat de la care și alte state membre pot învăța cum să își consolideze instituțiile, gândirea critică și reziliența în fața dezinformării”, a conchis oficialul.
.png)
.png)