Noi sancțiuni UE contra Rusiei: Cu cât mai mult continuă războiul, cu atât mai dur răspundem


„Noile măsuri abordează amenințările hibride și drepturile omului. Numeroase sancțiuni împotriva Rusiei sunt în lucru. Cu cât mai mult Rusia continuă războiul, cu atât mai dur răspundem”, a declarat demnitarul UE. Iar potrivit ministrului francez de Externe, Jean-Noel Barrot, următoarele sancțiuni vor fi coordonate cu SUA.
Prin noul pachet de sancțiuni, vor fi limitate exporturile rusești de petrol și vor fi afectate aproape 30 de entități, acuzate că au ajutat Moscova să ocolească sancțiunile în vigoare, și 75 de persoane și entități – pentru legăturile lor cu complexul industrial militar al Rusiei.
Pachetul adoptat prevede sancționarea a circa 200 de petroliere din așa-numita „flotă fantomă”, alcătuită din nave vechi şi neînmatriculate, care operează în principal la Marea Baltică, fără asigurări occidentale şi cu echipaj fără experiență. Numărul petrolierelor a crescut puternic după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, după ce UE şi Occidentul au vizat cu sancțiuni exporturile de petrol şi produse petroliere ruseşti.
UE a mai stabilit sancțiuni judecătorilor și procurorilor implicați în cazurile împotriva lui Vladimir Kara-Murza și a lui Alexei Navalnîi, dizident rus decedat într-o colonie penală arctică în februarie 2024.
Noile sancțiuni vin la o zi după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Occidentului să aplice Rusiei „cele mai puternice sancţiuni” în cazul în care liderul rus, Vladimir Putin, refuză participarea la negocierile din Turcia. Cancelarul german Friedrich Merz a avertizat Rusia cu sancţiuni suplimentare dacă nu se realizează „un progres real săptămâna aceasta” pentru încetarea focului în Ucraina.
Săptămâna trecută, ambasadorii blocului comunitar au dat undă verde pentru aprobarea noului pachet de sancțiuni. Precedentul a fost adoptat pe 24 februarie, țintind domenii importante pentru economia rusă: energia, comerțul, transporturile, infrastructura și serviciile financiare. Ungaria și Slovacia sunt statele care, în mod repetat, au blocat sau tărăgănat deciziile Uniunii Europene împotriva Rusiei și în sprijinul Ucrainei.

