România va deveni prima țară europeană care va cumpăra sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Румыния
Ministrul Apărării din România, Ionuț Moșteanu, a confirmat că România intenționează să achiziționeze sistemul de apărare aeriană Iron Dome, ca parte a unei strategii mai ample de consolidare a securității naționale, scrie Hotnews.RO.
14.7.2025 14:44
14.7.2025 14:45
Deschide md
Румыния

În cadrul unui interviu acordat postului public de televiziune TVR, Moșteanu a declarat că semnarea contractului pentru sistemul SHORAD-VSHORAD este prevăzută pentru toamna anului 2025, scrie Defence Industry Europe, care subliniază că RomânIa va fi prima țară europeană care va achiziționa sistemul israelian Iron Dome.

„Este vorba despre baterii de rachete defensive pe care nu le avem și de care avem nevoie”, a declarat ministrul.

„Dacă ar fi să dau un exemplu, când vedem imagini din Tel Aviv în timpul atacului iranian și vedem Iron Dome, adică SHORAD-VSHORAD, care protejează Tel Avivul. Ne va proteja și pe noi. Fie că este vorba despre aeroporturi, baze militare sau, Doamne ferește, trebuie să ne apărăm orașele.”

Iron Dome, dezvoltat de Israel, este conceput pentru a intercepta amenințările cu rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, oferind o protecție eficientă pentru infrastructura esențială și zonele urbane.

Decizia României de a adopta acest sistem Spyder marchează o schimbare semnificativă în politica sa de achiziții în domeniul apărării, notează sursa citată.

Moșteanu a menționat că achizițiile militare reprezintă în prezent aproape 30% din bugetul național de apărare. Achizițiile viitoare, a adăugat el, vor include și rachete cu rază scurtă de acțiune și corvete.

Ministrul a subliniat, de asemenea, importanța strategică a regiunii Mării Negre, subliniind relevanța acesteia atât în cadrul european, cât și în cel american de securitate. El a spus că președintele Nicușor Dan, care a preluat recent funcția, va prezenta o nouă strategie națională de apărare în 2025.

„Nu există strategie pentru Marea Neagră fără Turcia. Este cea mai puternică. Va trebui să luăm aceste măsuri, să purtăm aceste discuții, iar strategia națională de apărare va include o strategie pentru Marea Neagră”, a declarat Moșteanu.

Rafael și sistemul de rachete Spyder

Potrivit informațiilor HotNews, Rafael din Israel este singurul competitor care rămăsese în cursa licitației lansate încă din 2023 de Romtehnica. Licitația prevedea o sumă de 1,9 miliarde de dolari pentru 18 sisteme VSHORAD-SHORAD.

Oferta Rafael, cu puțin mai mare decât valoarea estimată, a fost singura care a rămas valabilă. Ofertele Diehl Defence (Germania) cu sistemul IRIS-T și oferta MBDA (Franța) cu sisteme cu VL Mica și Mistral 3 au fost declarate neconforme pentru că erau mult mai scumpe.

Israelienii de la Rafael au câștigat licitația MApN cu sistemul integrat SPYDER care presupune, pe același sistem și lansator, atât rachete rachete Python 5 (ghidare în infraroșu) pe rază scurtă până la 15 km, cât și rachete Derby (ghidaj radar) pe rază medie de până la 20 sau 40 de kilometri, în funcție de versiune – Derby sau Derby ER.

O caracteristică cheie a sistemului israelian este configurația All-in-ONE a variantei Spyder, adică un sistem care include toate componentele: un radar, o componentă electro-optică, o unitate de comandă și control și interceptoarele, toate montate pe un singur vehicul. Acest lucru permite o desfășurare rapidă, cerințe minime de personal și o apărare eficientă punctuală sau mobilă.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md