Rusia primește un nou tip de armament din Iran. „Se adaugă bătăilor de cap ale Ucrainei”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Внешние
Iranul se pregătește să livreze în viitorul apropiat lansatoare de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, au afirmat doi oficiali occidentali din domeniul securității și un oficial din regiune, scrie Reuters. Iranul a negat că are această intenție și a etichetat informația drept „complet absurdă”, citat de News.RO.
10.5.2025 21:40
10.5.2025 21:40
Deschide md
Внешние

Livrarea de lansatoare Fath-360, dacă va avea loc, ar ajuta Rusia în asalturile de uzură asupra trupelor ucrainene și ar reconfirma întărirea legăturilor de securitate dintre Moscova și Teheran. Cu o rază de acțiune de 120 de kilometri, Fath-360 ar da forțelor Moscovei o nouă armă pe care să o folosească împotriva trupelor ucrainene din prima linie, obiective militare apropiate de front, precum și orașele din apropierea graniței cu Rusia.

Rachetele au fost trimise fără lansatoare

Statele Unite susțineau încă din septembrie anul trecut că Iran a livrat rachetele cu ajutorul a nouă nave sub pavilion rusesc, însă surse citate de Reuters spuneau că lansatoarele nu au făcut parte din transport. Sursele Reuters spune însă că acum livrarea lansatoarelor este iminentă, deși nu se știe de ce rachetele au fost livrate înaintea lansatoarelor.

Până acum Rusia și Iran au negat existența unor transferuri de armament după începerea războiului în Ucraina în februarie 2022, însă oficiali din SUA, Europa și Ucraina au afirmat că Iranul a trimis mii de drone Rusiei, la care se adaugă muniție de artilieri.

Generalul american Christopher Cavoli spunea, luna trecută, în Congresul SUA, că Iranul a donat Rusiei peste 400 de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, o aparentă referire la Fath-360.

Folosirea acestor rachete ar putea complica eforturile președintelui Donald Trump de a obține un armistițiu și începerea negocierilor de pace între Ucraina și Rusia, precum și obținerea unui acord cu Iranul privind limitarea programului său nuclear.

Oficialul regional citat de Reuters susține că negocierile indirecte dintre SUA și Iran, mediate de Oman, au fost printre cele „câteva motive” pentru livrarea întârziată a lansatoarelor. Discuțiile au intrat în impas, deși Iran a fost vineri de acord pentru o a patra rundă de negocieri în Oman, în cursul zilei de duminică.

Jack Watling, cercetător la Royal United Services Institute, un think tank britanic, că oficialii iranieni ar considera chestiunea trimiterii de arme Rusiei ca separată de dosarul nuclear.

Cât de importante sunt Fath-360 pentru Rusia

Analiștii susțin că este posibilă apariția unui obstacol: Iranul a trebuit să modifice camioanele fabricate în Europa pentru a instala pe ele lansatoarele Fath-360 și ar putea să fie nevoită să facă același lucru și pentru Rusia, date fiind pierderile masive de vehicule în Ucraina.

Cu aceste lansatoare, Rusia ar putea intensifica presiunea asupra Ucrainei. „Ar fi mult mai ușor să lanseze o lovitură mult mai rapid împotriva unor ținte importante. Fath-360 nu au nevoie de multă pregătire de lansare. Timpul lor de zbor este incredibil de scurt”, a spus Fabian Hinz, cercetător la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

Utilizarea Fath-360 ar permite Rusiei să folosească rachetele sale mai avansate, precum Iskander, pentru lovituri cu rază lungă asupra infrastructurii critice, inclusiv a celei energetice, ceea ce ar secătui stocul de rachete de apărare ale Ucrainei.

Fath-360 „este concepută să fie mânuit și operat de către oameni cu relativ puțin antrenament”, spune Ralph Savelsberg, profesor asociat la Academia Olandeză de Apărare.

„De ce ar cumpăra rachete iraniene inferioare? Singurul motiv la care mă pot gândi este că Rusia nu poate produce un număr suficient ale modelelor proprii de rachete. Nu sunt foarte exacte și nu au o încărcătură mare, dar se adaugă bătăilor de cap ale Ucrainei”, a mai spus Saversberg.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md