Ședință de urgență la Comrat. Instanța a dispus plata unor despăgubiri de 60 mln lei din buget

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Политические
Deși nu a realizat investiții reale în Găgăuzia, compania din industria tutunului Inter-Tabac s-a bucurat, timp de mai bine de cinci ani, de facilitățile oferite investitorilor din regiune.
21.5.2025 18:28
21.5.2025 18:28
Deschide md
Политические

Chiar dacă, de fapt, își desfășura activitatea în Tvardița, oraș din raionul Taraclia. Mai mult, conform unei hotărâri judecătorești, compania ar urma să încaseze aproximativ 60 de milioane de lei din bugetul UTA Găgăuzia, ca despăgubiri pentru pretinsul prejudiciu suferit în urma anulării regimului preferențial. Unii deputați ai Adunării Populare o acuză pe fosta bașcană, Irina Vlah, de această situație. La ședința de astăzi a legislativului local, deputații au decis să apeleze la autoritățile centrale din Chișinău și la organele de drept pentru a examina cazul, transmite IPN.

Hotărârea instanței a fost comunicată într-o postare pe Facebook, pe 20 mai, de către șeful adjunct al Direcției juridice a Adunării Populare, Petru Zaharia. Partea motivată a hotărârii nu este deocamdată publicată. Totuși, potrivit lui Zaharia, Adunarea Populară și Comitetul Executiv al Găgăuziei trebuie împreună să plătească aproape 60 de milioane de lei companiei Inter-Tabac. „De fapt, banii vor fi plătiți din bugetul UTA Găgăuzia, adică din contribuțiile contribuabililor găgăuzi”, a subliniat Zaharia.

Deputații Adunării Populare s-au întrunit astăzi într-o ședință de urgență pentru a decide ce măsuri să întreprindă. Reprezentantul Comitetului Executiv, prezent la ședință, a oferit câteva clarificări. În iunie 2011, compania Inter-Tabac s-a adresat bașcanului de atunci, Mihail Formuzal, solicitând acordarea unor facilități fiscale. Compania a prezentat un proiect investițional care prevedea crearea de locuri de muncă pe teritoriul Găgăuziei și desfășurarea producției în regiune. În aprilie 2012, Adunarea Populară a aprobat aplicarea regimului fiscal preferențial în raport cu agentul economi respectiv. Ulterior, Inspectoratul Fiscal și compania au semnat și un acord în acest sens. Dar mai multe verificări ulterioare au arătat că la adresa indicată în acte nu se desfășura nicio activitate comercială.

În 2015, Comitetul Executiv, în frunte cu bașcana Irina Vlah, a adoptat o rezoluție prin care a anulat acordul de aplicare a facilităților fiscale. Câteva luni mai târziu, și Adunarea Populară a emis o decizie similară. Mai ales că s-a stabilit că agentul economic își desfășura activitatea în Tvardița, nu în Găgăuzia.

Deputatul local Nicolai Dudoglo a declarat astăzi că, prin anularea regimului preferențial, Comitetul Executiv condus de Irina Vlah a acționat ilegal. Dacă regimul fiscal preferențial ar fi fost menținut încă doi ani, până la expirarea termenului prevăzut, instanța nu ar fi dispus plata despăgubirilor solicitate de agentul economic.

De cealaltă parte, adjunctul bașcanei, Ilia Uzun, spune că instanța de judecată „și-a depășit atribuțiile” și că Procuratura ar trebui să investigheze situația. „Găgăuzia nu va plăti acestei companii niciun bănuț. Această hotărâre este ilegală”, a afirmat Uzun.

Președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, a declarat că, în lipsa organelor procuraturii și organelor fiscale locale, autoritățile Găgăuziei nu pot gestiona această situație. De aceea, s-a decis sesizarea Președinției Republicii Moldova, Guvernului, Parlamentului, Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție și Ministerului Finanțelor.

Deputatul Alexandr Tarnavschi a făcut declarații de presă înaintea ședinței, criticând graba cu care a fost organizată aceasta, în condițiile în care partea motivată a hotărârii judecătorești nu este publicată. În opinia sa, acțiunile și declarațiile pripite pot agrava situația. El a propus organizarea unor audieri parlamentare cu participarea experților, reprezentanților Ministerului Finanțelor, avocaților și societății civile, precum și asigurarea unei transparențe maxime prin publicarea hotărârii judecătorești, a tuturor documentelor relevante și oferirea unei prezentări clare a cazului pentru public.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md